Structural tools in the making of cities: Form as a development control mechanism
Kentlerin oluşumunda yapısal araçlar: Gelişim kontrol mekanizması olarak form
- Tez No: 143351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kent formu, kent yapısı, kentsel tasarım, gelişim kontrolü, modernizm, post-modernizm, Ankara, city form, city structure, urban design, development control, modernism, post-modernism, Ankara
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Modernizmin ürünü olan makro ölçekte planlama ve tasarım, 1960'lardan bu güne gelişen post-modern tepkisel yaklaşımların etkisiyle büyük ölçüde terk edilmiş durumdadır. Bu tepkisel yaklaşımlar 1970'lerde gelişen yeni-liberal anlayışla daha da yoğunlaşmış ve kentlerin kısa erimli kararlar sürecinde oluşturulmasını savunmuşlardır. Batı ülkelerinde yaşanan bu gelişmeler 1980'lerle birlikte parçacı planlama yaklaşımlarınm gelişmesiyle Türkiye'de yansımalarını göstermişlerdir. Oysa ki tezin temel önermesi şudur ki, makro ölçekte tasarım, yani kentin formunun ve yapısal elemanlarının tasarımı, kentin gelecekteki gelişmesi için bir politika ifade etmektedir. Dolayısıyla kenti oluşturan yapısal elemanlar kentsel tasarımın temel bir ilgi alanım oluşturmaktadır. Bu çerçevede öncelikle modern ve post-modern yaklaşımların planlama ve tasarımın kent gelişimine müdahalesi konusunda temel yaklaşımları incelenecektir. Daha sonra bu çerçevede Türkiye'deki planlama yaklaşımı ve bu yaklaşımın kentlerin gelişimini kontrol etmedeki başarılan değerlendirilecektir. Sonraki bölümde ise temel kent formları ve gelişme özellikleri incelenecek ve son bölümde ise Ankara' mn bugüne kadarki planlama pratiği ve bu planlarda öngörülen form ve yapısal elemanları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Macro-scale planning and design as a product of modernism have been abandoned to a high degree, as a result of the reactionary post-modern approaches since the 1960's. Intensifying with the rise of neo-liberal approaches in the 1970's, these reactions advocated merely incremental decision-making and design in the making of cities. These developments lived in the western countries showed their reflections in Turkey with the 1980's, resulting in fragmented panning practices. However it is the hypothesis of the study that macro-scale urban design: thus designing the form and the structural elements of the city is the statement of the development policy of the city. Thus structural elements that make up a certain city form is a major area of concern for urban design. Within this frame firstly the debate between the modern and post-modern approaches about the scope of intervening in the development of the city will be evaluated. Then the Turkish planning approach will be analyzed with regard to its success in development control. Basic city forms and their growth characteristics will be examined in the next part. Finally the planning practices of Ankara and the form and the structural elements proposed will be evaluated accordingly.