The relation among students' gender, socio-economic status, interest, experience and misconceptions about static electricity at ninth grade level
Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin cinsiyet, sosyo ekonomik durum, ilgi ve tecrübelerinin durgun elektrik konusundaki kavram yanılgıları ile ilişkileri
- Tez No: 143352
- Danışmanlar: DR. MEHMET SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Kavram Yamlgılan, Durgun Elektrik, Elektrostatik, Sosyo Ekonomik Durum, İlgi, Tecrübe, Cinsiyet, Physics Education, Misconceptions, Static electricity, Electrostatics, Socio Economic Status, Interest, Experience, Gender
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, dokuzuncu sımf öğrencilerinin durgun elektrik konusundaki kavram yanılgılarını ve öğrencilerin cinsiyet, sosyo ekonomik durum, ilgi ve tecrübelerinin durgun elektrik konusundaki kavram yanılgıları ile olan ilişkilerini tespit etmek için tasarlandı. Öğrencilerin kavram yanılgılarını ölçmek için Durgun Elektrik Kavram Testi, sosyo ekonomik durum, ilgi ve tecrübelerini ölçmek için ise Sosyo Ekonomik Durum ve Durgun Elektrik Konusuna Karşı İlgi Tecrübe Anketi hazırlandı. Çalışma, 2002-2003 öğrenim yılı ilkbahar döneminde Ankara ilinin Mamak ve Çankaya ilçelerinde 9 lise ve Anadolu lisesinde 1260 öğrenci ile gerçekleştirildi. Çalışmanın sonuçları birçok öğrencinin durgun elektrik konusunda kavram yanılgılarına sahip olduklarını gösterdi. Cinsiyet, sosyo ekonomik durum, ilgi, tecrübe ile kavram yanılgısı puanlan arasında negatif ve anlamlı ilişkiler bulundu. Kız ve erkek öğrencilerin kavram yanılgısı puanları arasında erkek öğrencilerin lehine anlamlı bir fark bulundu. Fakat veriler ANCOVA ile, öğrencilerin sosyo ekonomik durumları, durgun elektrik konusuna karşı ilgileri ve bu konuya karşı tecrübeleri kontrol edilerek analiz edildiği zaman, kız ve erkek öğrencilerin kavram yanılgısı puanlan arasında fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
This study was designed to identify ninth grade students' misconceptions about static electricity concept and to determine relationship among students' gender, socio-economic status, interest, experience with students' misconceptions about static electricity. For this study, Static Electricity Concept Test (SECT) and Socio-Economic Status, Interest and Experience Questionnaire about Static Electricity (SESIEQ) were developed to assess students' misconceptions related to static electricity and their socio-economic status, interest and experience about static electricity, respectively. This study was carried out during 2002-2003 spring semester with 1260 ninth grade students from 9 Anatolian and regular high schools in Çankaya and Mamak districts of Ankara. Findings of the concept test indicated that many students had misconceptions about static electricity. Negative and significant relationships among students' gender, socio-economic status, interest, experience and misconception scores were found. The difference between misconception scores of male and female students was significant in favor of males. However, when the data were analyzed using ANCOVA while controlling students' socio-economic status, interest in static electricity and experience about static electricity, no difference was observed between the misconception scores of male and female students'.