Development of a web-based manifacturing application system for rotational parts
Dönel parçalar için web tabanlı bir imalat uygulama sisteminin geliştirilmesi
  1. Tez No: 143350
  2. Yazar: ERHAN ÖZSÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Web tabanlı tasarım ve imalat, Dağıtık tasarım ve imalat, Eş Zamanlı Mühendislik, Unsur Tabanlı Tasarım, DNA, OOP, Web-based Design and Manufacturing, Distributed Design and Manufacturing, Concurrent Engineering, Feature-Based Design, DNA, OOP
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İmalatta, bilgisayar kontrollü sayısal tezgahlar için doğru ve hızlı bir şekilde işlem planı ve parça programı üretmek oldukça önemlidir. Bu çalışma, dönel parçalar için web tabanlı sanal bir tasarım ve imalat sisteminin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Uygulamada nesne yönelimli yazılım yöntemi ile sunucu ve istemci taraflı ağ yazılımları geliştirmek için yapısal çözüm yollan sunan Windows Dağıtık İnternet Mimarisi (DNA) kullanılmıştır. Yazılım mimarisi, endüstri standardı olmuş görsel bir modelleme dili olan UML ile modellenmiştir. Dönel parçaların tasarımında, tasarım ve imalat işlemleri arasındaki geçişi hızlandırıp, kolaylaştıran unsur tabanlı parça tasarım yöntemi kullanılmıştır. Sistem kullanımı için kullanıcılara kayıt zorunluluğu getirilmiştir. Sağlanan web sitesiyle kullanıcılar sisteme kayıt olup bir kullanıcı ismi ve parola sahibi olurlar. Kayıtlı kullanıcılar sahip oldukları kullanıcı ismi ve parolayla site oturumunu başlatırlar. Tipik bir kullanıcı oturumu yeni bir projeye başlamayı veya eski bir projeyi görüntülemeyi, malzeme seçimini, parça tasarımını, ham madde boyutu seçimini ve kesme parametrelerinin belirlenmesini içerir. Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra Denford marka sayısal tornada işlemek için gerekli olan işlem planı ve parça programı üretilir. Üretilen işlem planı ve parça programı web sayfasında görüntülenir, kullanıcı ve parça ilişkili olarak da veri tabanına kayıt edilir. Uygulama, kullanıcıya daha önceden tasarladığı parçaların resmini, işlem planını ve parça kodunu görmesine ve bu parçalar için farklı kesme parametreleri tanımlayarak yeni işlem planı ve parça programı üretmesine de olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
Developing process plans and part programs rapidly and correctly for CNC machine tools plays a vital role in manufacturing. This study is concerned with the development of a web-enabled virtual design and manufacturing application system for rotational parts. The object oriented methodology is used in the application development. Windows Distributed interNet Application (DNA) architecture which describes a framework of building software technologies in an integrated web and client-server model of computing, is employed in the system. The entire system was modeled with Unified Modeling Language (UML), which is an industry-standard visual modeling notation to express software development architectures. Feature- based design approach, being a practical way of linking the design with manufacturing, is implemented in the rotational part design. Users have to be registered in order to use the system. With the supplied web site, users can easily register to system. After registration, the user obtains a password and a unique username. Upon the user authentication, the user session starts. A typical user session involves new or past project selection, material selection, part sketching, blank size definition and cutting parameters determination. After all the steps are completed, process plan and part-program, which are required to manufacture the part on Denford Miraç CNC Turning Machine are generated and displayed on the web site and then saved to the database. The application enables the users to see past projects and to generate new process plan and part programs for different cutting parameters. The process plan, part program and the 2D wire frame drawing of the corresponding part are demonstrated on the web site for the chosen projects.