Development of a windows based analysis tool for structural analysis and dynamics
Yapısal analiz ve dinamik için windows tabanlı bir analiz yazılımının geliştirilmesi
- Tez No: 143377
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yapısal analiz, yapısal dinamik, yazılım, Windows tabanlı, nesne yönelimli, kolay kullanımlı, eğitim amaçlı, structural analysis, structural dynamics, software, Windows based, object oriented, user-friendly, educational
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde, statik ve dinamik yapı analizi için geliştirilmiş çok sayıda bilgisayar programı mevcuttur. Bu programlar analiz sürecini tamamen otomatik hale getirmiştir. Dolayısıyla kullanıclann ve öğrencilerin, yapısal analiz teorisini bilmeden de yapısal analizi gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Bu nedenle, genel maksatlı programlar eğitim amaçlı kullanıma uygun değildir. Bu çalışmada, yapısal analiz ve yapısal dinamik için eğitim amaçlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu programın geliştirilmesinde, Wilson (1991) tarafından yazılan CAL91 isminde eğitim amaçlı başka bir program temel alınmıştır. Bu çalışmanın ana hedefi yazılan programın grafik tabanlı ve kolay kullanımlı bir arabirime sahip olması idi. Program amaca uygun olan Microsoft Windows platformunda geliştirildi. Bu nedenle programa CALWin ismi verilmiştir. CALWin, C++ progralama dili ile nesne yönelimli bir yaklaşım kullanılarak yazılmıştır. Bu yaklaşım, statik ve dinamik işlemleri ile sonlu elemanların ve grafik nesnelerinin bilgisayar kodlamasında modüler bir sistemin kurulmasına olanak sağlamıştır. Böylece daha sonraki çalışamalara da önemli bir avantaj sağlanmıştır. Grafik editör için gerekli olan üç boyutlu grafik motoru OpenGL kullanılarak geliştirilmiştir. Son olarak, CAL91'de bulunmayan üçgen ve dörtgen düzlemsel gerilme ve düzlemsel birim şekil değiştirme elemanları programa dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the present time, there are large numbers of computer programs developed for the purpose of static and dynamic analysis of structures. These programs completely automate the analysis process and it is possible for students and users to carry out structural analysis without the understanding of the theory of structural analysis. For such reasons, these programs are not suitable for educational purposes. In this study, a computer program as an educational tool for structural analysis and dynamics has been developed. The program is based on a former educational software, called CAL91, which was developed by Wilson (1991). The primary goal of the study is that; the program should have a user-friendly interface with visualization support in all three phases of the solution process, namely pre-processing, analysis and post processing. To achieve this goal, Microsoft Windows operating system was selected as the target platform. The resulting program was named CALWin. CALWin was developed using C++ programming language using an object-oriented approach. This approach enabled the construction of a modular system for the implementation of static and dynamic analysis procedures, finite elements and graphical objects. This provides a significant advantage for further studies. The OpenGL API was utilized for the development of three-dimensional graphics engine required for the graphic editor. Finally, three-noded triangular and four-noded quadrilateral plane stress- strain elements, which are not available in CAL91, are added to the finite element library of the program. A number of benchmark problems have been solved to illustrate the way this software runs.