Optimum desing of plates under dynamic conditions
Dinamik koşullar altındaki levhaların optimum tasarımı
- Tez No: 143376
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, melez gerilim metodu, dinamik yükleme, duyarlılık analizi, optimum ağırlık tasarımı, Finite element method, hybrid stress method, dynamic loading, sensitivity analysis, optimum weight design
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, dinamik yüklemeler ve koşullar altındaki plakaların yer değiştirme, kalınlık, gerilme ve frekans kısıtlamaları göz önünde bulundurularak optimum ağırlık tasarımı sunulmuştur. Sonlu elemanlar metodunda melez gerilme ilkeleri dikkate alınmıştır. Sistem matrislerini vektör şeklinde tutmak için ufuk limiti depolama tekniği kullanılmıştır. Serbest titreşim analizi genelleştirilmiş Jacobi Metoduyla çözülmüştür ve çeşitli yükleme koşulları altındaki sistemin dinamik davranışı mod süperpozisyonu tekniğiyle ve Newmark Algoritmasıyla hesaplanmıştır. Gerilme ve ver değiştirme kısıtlamalarını tüm zaman değerlerinde sağlamak için Kreisselmeier-Steinhauser fonksiyonu kullanılarak zamandan bağımsız eşdeğer kısıtlamalar uygulanmıştır. Tasarım duyarlılık analizi sonlu fark metoduyla gerçekleştirilmiştir. Optimizasvon aracında ardışık ikinci derece programlama kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, optimum weight designs of plates under dynamic conditions are presented in which displacement, thickness, stress and frequency constraints are considered. Finite element formulation is based on the hybrid stress principle. Skyline store technique is used to store system matrices in vector form. The eigenvalue problem of the free vibration analysis is solved with the generalized Jacobi method and the dynamic response of the system under dynamic loading conditions is calculated by Mode Superposition Technique and Newmark's Algorithm. Equivalent time-independent constraints ate applied by using the- Kreisselmeier-Steinhauser function to satisfy of the stress and displacement constraints for all values of time. Design sensitivity analysis is performed by using Finite Difference Method. Sequential quadratic programming is used for the optimİ2ation tool.