Optimal capital structure for build-operate-transfer power projects
Yap-işlet-devret modelli enerji projelerinde optimum finansman yapısı
  1. Tez No: 143401
  2. Yazar: ERDEM ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: YİD, İmtiyaz, Finansman Yapısı, Optimizasyon, Finansal Mühendislik, BOT, Concession, Capital Structure, Optimization, Financial Engineering
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bugünün altyapı gelişim ihtiyacının karşılanmasında geleneksel yöntemlerin eksiklerinin anlaşılması, ülkeleri bu sektörlerin özelleştirilmesi yoluna itmektedir. Ancak, sektördeki farklılıklardan dolayı, özelleştirme, sıkı düzenlemeler olmadan gerçekleştirilememektedir. Bugün, YİD modeli gibi imtiyaz sözleşmeleri bu problemlerin çözümü için en uygun yol olarak gözükmektedir. İmtiyaz sözleşmelerinde finansman kilit rol oynamaktadır. Türkiye'de çoğu YİD projeleri, kanun tarafından izin verilen maksimum borç oranı ile oluşturulan finansman yapısı ile finanse edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, maksimum borç oranının, en uygun borç oranı olup olmamasını incelemektir. Optimizasyon, diğer faktörleri eşit tutarak, değişen borç oranı ile vergi muafiyetinden doğan kazanç ile mali başarısızlık dolayısıyla oluşan kaybın analiz edilmesi yoluyla yapılmıştır. Model için Uyarlanmış Bugünkü Değer Metodu seçilmiştir. Türkiye'deki enerji sektörü analiz edilmiş, Türkiye'deki borsa verileri kullanılmış ve Türkiye'de yapılmakta olan YİD projeleri için bir mali başarısızlık tahmin metodu tasarlanmıştır. Son olarak, bu model, gerçek bir YİD modelli hidroelektrik enerji santrali projesi teklifine uyarlanarak finansman yapısının optimizasyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Observing the deficiencies of traditional methods in meeting the demands of today's infrastructure development has been motivating countries towards privatization of these sectors. However, due to the differences in these sectors as compared to other businesses, privatization can not be performed without strict regulations. Today, concession agreements like BOT models seem the best way for solving the problems. Financing of concession agreements plays a key role. In Turkey, most BOT projects are financed by capital structure that has a maximum debt ratio, which is allowed by the law. The objective of this study is to examine whether the maximum amount of debt ratio is the optimum amount of debt ratio. Optimization is carried out by analyzing the trade off between benefits of tax shield and the loss due to financial failure as a result of change in leverage, assuming other things are the same. A theoretical framework is developed for the analysis by selecting Adjusted Present Value Method as a financial tool. Energy generation sector in Turkey is analyzed, stock market data in Turkey is used for the analysis, and a bankruptcy prediction model is proposed for BOT projects in Turkey. Finally, by using the theoretical framework, an actual BOT model hydro electric power plant proposal is analyzed for optimization of capital structure.