Product properties prediction after forming process sequence
Birbirini izleyeyen şekillendirme işlemlerinden sonra ürün özellikleri tahmini
  1. Tez No: 143402
  2. Yazar: BAHADIR KOÇAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Şekillendirme, Akma Eğrileri, Akma Gerilimi, Çekme, Ekstrüzyon, Sonlu Eleman Analizi, Vickers Sertliği, Ürünlerde Basma ve Çekme Testleri, Cold Forming, Flow Curves, Yield Strength, Drawing, Extrusion, Finite Element Analysis, Vickers Hardness Test and Test of Compression and Tension in Products
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Soğuk metal şekillendirme işlemleri yüksek üretim hızı ve şekillendirme sonrası artan malzeme mukavemetleri gibi nedenlerden dolayı yaygın olarak kullanılan üretim işlemleridir. Bu yöntemle şekillendirilmiş ürünlerin kullanımlarında artan akma geriliminin bilinmesi gerekmektedir. Bu akma gerilimi çeşitli yollarla bulunabilir. Ürün şekli uygun ise basit basma ve çekme testleri artan akma gerilimini bulmak için direk yöntemlerdir. Yeni akma gerilimi dağılımını elde etmek için sonlu eleman simulasyonu diğer bir yol olabilir. Ayrıca Vickers sertlik ölçümleri hazır çevrim modelleri kullanılarak akma gerilimi tahmininde bulunabilir. Bu çalışmanın amacı butun bu yöntemlerin sonuçlarini karşılaştırmaktır. Çalışma boyunca ostenitik paslanmaz çelik ve karbon çeliği olmak üzere çekme ve ekstrüzyonla soğuk şekillendirilmiş iki malzeme üstünde çalışılmıştır. Sonlu eleman simulasyonları ürün özellikleri tahmininde kullanılmıştır. Bu amaçla basma ve çekme deneylerinden elde edilen akma eğrileri elasto-plastik ve eşyönel pekleşmeyi öngören sonlu eleman simulasyonlarında kullanılmıştır. Sonuçlar her iki malzemenin de eşyönel olmadığını ve simule edilenden cok daha düşük akma gerilimlerine sahip olduklarını göstermiştir. Benzer olarak eşyönel malzemeler için geliştirildiklerinden Vickers sertlik değerleri ile akma gerilimi arasındaki bağıntıların hiçbiri başarılı olamamışlardır. Bu çalışma genel olarak gerçek bir malzemenin davranışının eşyönel malzeme davranışından sapmasını sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cold metal forming processes have been widely used for manufacturing of their high production rates and increased yield strength after forming process. For the use in service, increased yield strength of the cold-formed products should be known. The new yield strength can be found by several methods. Mechanical tests such as compression or tensile test are direct methods to obtain new yield strength if the product shape is appropriate. Finite element simulations may be another way to get accurate results for new yield strength distribution. Also Vickers hardness number can be used for prediction of yield strengths by available conversion models. The aim of this study is to compare the results of all these methods. During the study two different materials (austenitic stainless steel and carbon steel) cold formed by drawing and extrusion are investigated. FE simulations have been conducted to predict product properties. For this purpose flow curves obtained from compression and tensile tests are used in FE-models based on elasto-plastic, isotropic hardening material. Results show that both materials are highly anisotropic and have much lower yield strength values than found in simulations. Similarly none of the models correlating Vickers hardness numbers and yield strengths are successful since they are designed for an isotropic hardening material. This study basically presents the deviation of a real material behavior from isotropic material behavior.