Shape change and ablation modelling of thermal protection systems of high-speed aerospace vehicles
Yüksek hızda uçan hava-uzay araçları ısı kalkanı sistemlerinin ablasyon ve şekil değişimi modellemesi
- Tez No: 143400
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ablasyon, Isı Kalkanı Sistemleri, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Saklı Isı, Külleşen ablatif, Ablation, Thermal Protection Systems, Finite Element Method, Latent Heat, Charring Ablator
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yüksek hızda uçan hava-uzay araçlarında ablasyona bağlı şekil değişimini ve model içindeki ısı iletimini modelleyebilen bir yaklaşım oluşturulmuştur. Bugüne kadar ablasyon modellemesi hareketli sınır teknikleri ile yapılmıştı. Bu çalışmada sonlu elemanların“pasif hale getirilmesi, yani analizden çıkarılması metodu tartışılmıştır. Sonlu elemanlar analizi için ticari analiz programı MARC® kullanılmıştır. Metod, MARC®'m eleman çıkarma (”deactivate“) ve ”saklı ısı“ (”latent heat") seçeneklerini kullanır. Aşman sonlu elemanı analizden çıkarmak için ölçütler tanımlanmıştır. Çözücüyü doğrulamak amacıyla literatürde varolan örnek problemler çözülmüştür. Yaklaşım bir füze burnunun zaman içinde değişen ablasyon problemine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A procedure, which is capable of predicting the shape change and conduction in a high-speed aerospace vehicle due to ablation, is developed. Work done in literature up to this date used moving boundary techniques to model ablation. In this study, a procedure of“deactivating”or removing a finite element is discussed. A commercial analysis program, MARC®, is used for finite element analysis. The method uses MARC®' s element“deactivation”and latent heat effect options. Criteria for element removal due to ablation are presented. Test cases are solved for validation. An application to a missile nose transient ablation is also presented.