Financial engineering for bot power projects: A simplified model for optimal capital structure
Yap-işlet-devret enerji projelerinde finansman mühendisliği: Optimum sermaye yapı modeli
- Tez No: 93117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yap-İşlet-Devret, Enerji Projeleri, Hidro-Elektrik Enerji Santral, Proje Finans, Sermaye Bütçelendirme, Finansman Modelleme ve Mühendislik, Simülasyon, Optimum Sermaye Yapısı, Lineer Programlama. vı, Build-Operate-Transfer, Energy Projects, HEPP, Project Finance, Capital Budgeting, Financial Modelling and Engineering, Simulation, Optimal Capital Structure, Linear Programming. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz YAP-İŞLET-DEVRET ENERJİ PROJELERİNDE FİNANSMAN MÜHENDİSLİĞİ: OPTİMUM SERMAYE YAPI MODELİ Sandalkhan, Bakatjan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendislik Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Metin Ankan Kasım 2000, 113 sayfa Altyapı projeleri için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline olan ilgi hızla artmaktadır ve tüm Dünyada olduğu kadar Türkiye'de de birçok proje gerçekleştirilmiştir. YİD modeli sayesinde, hükümet altyapı projelerinin riskleri ile kazammlarmı özel sektöre devretmektedir. YİD esasmda herhangi bir projenin başarıyla uygulanabilmesi için anahtar hususlardan biri, projenin destekleyiciler tarafından proje finansmanının yaratılmasıdır. Sermaye yapılanması, finansman mühendisliği uygulayarak bazı finansal hedeflere ulaşmak için en uygun özkaynak ve borç birleşimini bulmaktır. Bu tezin amacı, Türkiye'de YİD esaslı Hidro-Elektrik Enerji Santralı (HES) projeleri için fizibilite çalışmasından hemen sonra değerlendirme aşamasında karar verecek olan kişilere, optimum özkaynak seviyesinin tesbiti için basitlendirilmiş bir model sunmaktır. Sonuç olarak çıkan model, özkaynak sağlayıcının bakış açısından projeden maksimum getiriyi amaçlayan, finansman modeü ile lineer programlamamodelinin kombinasyonudur. Modelin çok yönlülüğünü göstermek için, hassasiyet ve simülasyon analizleriyle gerçek bir örnek çalışma sunulmuştur. YİD literatüründe genellikle ihmal edilen, proje finansmanı içinde özkaynak seviyesinin tesbit edilmesi ihtiyacı bu araştırmanın güdüsü olmuştur. İlaveten, YİD esaslı HES projelerinde değişik özkaynak seviyeleri uygulanmaktadır. En uygun sermaye yapışım bilmek ve değerlendirme aşamasında en uygun sermaye yapısı için gerekli olan özkaynağm mevcut olup olmadığım bilmek için böyle bir modele ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL ENGINEERING FOR BOT POWER PROJECTS : A SIMPLIFIED MODEL FOR OPTIMAL CAPITAL STRUCTURE Sandalkhan, Bakatjan M. Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Metin Ankan November 2000, 113 pages Interest in Build-Operate-Transfer (BOT) scheme for infrastructure projects is growing rapidly and numerous projects have been implemented in Turkey as well as around the world. Through BOT projects, a government reallocates the risks and rewards in the development of large infrastructure projects to the private sector. One key aspect of the successful implementation of the BOT concept in any project is the raising of finance by project sponsors. The capital structuring is to find proper mix of debt and equity to achieve some financial goals which require financial engineering. The objective of this thesis is to present a simplified model to determine optimum equity level for decision makers at the evaluation stage of a BOT hydroelectric power plant (HEPP) project in Turkey immediately after the completion of the feasibility study. The resulting model is the combination of a financial model and a linear programming (LP) model that incorporates an objective of maximizing return mof the project from the equity holder's point of view. To show versatility of the model, a real case study with sensitivity and simulation analyses is conducted. The motivation for this research stemmed from the determination of equity funding level in BOT project finance, which is usually ignored in the BOT literature. In addition, there is a different equity level implemented in the BOT HEPP projects and, there is a need for such a model to determine optimal capital structure and to know whether equity level necessary for optimal capital structure is readily available at hand or not in the project evaluation stage.