Analysis of the formability of metals
Metallerin şekillendirilebilme analizleri
  1. Tez No: 143403
  2. Yazar: ÖZGÜR KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şekillendirilebilme Limiti, Kusur Kriterleri, Soğuk Dövme, Yüzey Çatlakları, Sonlu Eleman Analizleri, Formability Limit, Failure Criteria, Cold Forming, Surface Cracks, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Soğuk şekillendirilen malzemelerde oluşan kusurlardaki temel neden sünek kırılmalardır. Sünek kırılmalar hasar modelleri ile tahmin edilebilir. Bu çalışmada Cockcroft & Latham, McClintock, Freudenthal, Rice & Tracy, Oyane, Ayada, Brozzo modelleri gibi çeşitli modellerin rulman çeliği (100Cr6), paslanmaz çelik (X5CrNiMol810) ve pirinçten (CuZn39) oluşan toplam üç malzemeye uygulanabilirliği araştırılmıştır. Malzeme hasar parametrelerinin elde edilmesinde çekme, standart basma, halka basma, flanşlı parça basma ve konik parça basma testleri kullanılmıştır. Bu testlerin incelenmesinde sonlu elemanlar yöntemiyle yapılan simulasyonlardan yararlanılmıştır. Mevcut hasar modellerinin malzemedeki kusur yerlerini tesbit edebildiği, ancak kusur başlangıcını sayısal anlamda tespit edemediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Workpieces during cold forging fail basically due to ductile fracture. Ductile fracture can be predicted by damage models. In this study, various damage models such as Cockcroft & Latham, McClintock, Freudenthal, Rice & Tracy, Oyane, Ayada, Brozzo are investigated for their applicability to three workpiece materials: bearing steel (100Cr6), stainless steel (X5CrNiMol810) and brass (CuZn39). The damage material parameters have been obtained by various tests such as tensile, standard compression, ring compression, compression with flanges and conical compression tests. The characterization has been assisted by finite element simulation of the various tests. It has been shown that the available damage models can predict the location of failure satisfactorily but are no able to predict the onset of failure quantitatively.