Estimation of expected monetary values of selected Turkish oil fields using two different risk assessment methods
İki farklı risk analiz metodu kullanılarak seçilmiş Türk petrol sahalarının beklenen parasal değerlerinin hesaplanması
- Tez No: 143443
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK, DOÇ. DR. SERHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dril-Stem Test (DST), Petrol Formasyon Hacim Katsayısı (FVF), Basınç Hacim Sıcaklık Analizi (PVT), Yerinde Petrol Miktarı (OOIP), Drill-Stem Test (DST), Pressure Volume Temperature (PVT), Formation Volume Factor (FVF), Original Oil In Place (OOIP)
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Hampetrol ve gaz endüstrisinde çoğu yatırımlar, belirli projelerin geniş çalışma alanları içinde önemli risklerini içerir. Fakat, birçok ekonomik değerlendirme, değişkenlerin diğer olası sonuçlarına yeterli önem verilmeden“en muhtemel”sonuç baz alınarak yapılır ve bilindiği gibi bu değişkenlerin başlangıçtaki tahminlerinde belirsizlik söz konusudur. Veriler, ilk petrol kuyusunun sondajı sırasında elde edilir ve kaynak olarak formasyon derinlikleri ile, rezervuar kapanının alansal büyüklüğü için jeofizik (sismik incelemeler), formasyon üst ve alt sınırları, formasyon gözenekliliği, su doygunluğu ve katmanların olası geçirgenliği için kuyu loğları, gözeneklilik, su doygunluğu için core analizleri. olası hampetrol üretim debisi için DST (Dril-Stem Test) ve FHF (Formasyon Hacim Katsayısı) için PVT (Basınç Hacim Sıcaklık) numuneleri kullanılır. Değerlendirmedeki asıl soru, olası riskleri değerlendirmek için değişkenlerin ne kadar doğru olduğu ve değerlerin gerçek rezervuar özelliklerini yansıtma olasılığıdır. Risk kontrolünün en kayda değer uygulamalarından biri de rezeruardaki hidrokarbon rezervlerinin tahminidir. Monte Carlo ve moment tekniği, kararlaştırılmış şekiller haricinde yerinde petrol miktarı (OOIP) formülünün değişkenlerini hesaba katar. Bu çalışmada, gözeneklilik, kalınlık, su doygunluğu, kurtarım faktörü ve hampetrol formasyon hacim katsayısı değerlerinin tanımlayıcı istatistiklerinin ve istatistiksel dağılımlarının, yerinde petrol rezervlerini hangi yönde etkilediği değerlendirilmiştir. Çalışmada, tanımlanmış ve geliştirilmiş rezervuara sahip olması nedeniyle, Türkiye'de bulunan iki farklı saha değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, %95 olasılık için her iki tekniğin de benzer sonuçlar ürettiği bulunmuştur. Hesaplanan değerler arasındaki fark. yüzde olasılık değerleri azaldıkça artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Most investments in the oil and gas industry involve considerable risk with a wide range of potential outcomes for a particular project. However, many economic evaluations are based on the“most likely”results of variables that could be expected without sufficient consideration given to other possible outcomes and it is well known that initial estimates of all these variables have uncertainty. The data is usually obtained during drilling of the initial oil well and the sources are geophysical (seismic surveys) for formation depths and areal extent of the reservoir trap, well logs for formation tops and bottoms, formation porosity, water saturation and possible permeable strata, core analysis for porosity and saturation data and DST (Drill-Stem Test) for possible oil production rates and samples for PVT (Pressure Volume Temperature) analysis to obtain FVF (Formation Volume Factor) and others. The question is how certain are the values of these variables and what is the probability of these values to occur in the reservoir to evaluate the possible risks. One of the most highly appreciable applications of the risk assessment is the estimation of volumetric reserves of hydrocarbon reservoirs. Monte Carlo and moment technique consider entire ranges of the variables of Original Oil in Place (OOIP) formula rather than deterministic figures. In the present work, predictions were made about how statistical distribution and descriptive statistics of porosity, thickness, area, water saturation, recovery factor, and oil formation volume factor affect the simulated OOIP values. The current work presents the case of two different oil fields in Turkey. It was found that both techniques produce similar results for 95%. The difference between estimated values increases as the percentages decrease from 50% and 5% probability.