Wear of a mica-containing glass-ceramic
Mika içeren bir cam seramiğin aşınması
- Tez No: 143451
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mika, cam, mika cam-seramik, triboloji, sürtünme, aşınma, mica, glass, mica glass-ceramic, tribology, friction, wear
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Diş uygulamaları için tasarlanmış olan bir mika cam-seramiğin tribolojik özellikleri ASTM pin on disk tekniğine göre deneysel olarak değerlendirildi. Cam seramik, SİO2, AI2O3, CaO, MgO, K2O, ve F sisteminden oluşturulmuş bir camın kontrollü kristalleştirilmesi sonucunda üretildi. Kristalleştirme, camın kontrollü ısıl işlemi sonucunda çekirdeklendirilmesi ve cam içinde oluşan kristal fazların büyümesiyle sağlandı. Testler zirkonyadan oluşturulmuş bir kürenin disk şeklindeki cam ve cam seramik numuneler üzerinde kaydırılması ile gerçekleştirildi. Sürtünme katsayısı ve aşınma hızı, uygulanan yükün, kayma hızının ve kayma zamanının fonksiyonu olarak normal laboratuvar atmosferinde, asidik ve bazik solüsyonlarda belirlendi. Sürtünme katsayısı deneyler esnasında ekranda görüntülendi. Testlerin tamamlanmasından sonra elde edilen yüzey profil izlerinden faydalanarak belirlenen aşınma hacimleri, aşınma oranlarının hesaplanmasında kullanıldı. Aşınma hızları uygulanan yükün ve kayma hızının artması ile artmakta, fakat kayma mesafesinin artması ile azalmaktadır. Sonuçlar mika cam seramiğini oluşturan camın ve literatürde raporlanan değişik camların, cam seramiklerin ve seramiklerin tribolojik özellikleriyle ili şkilendirildi.
Özet (Çeviri)
Tribological properties of a mica glass-ceramic designed for use in dental applications were assessed experimentally in accord with the ASTM pin on disk technique. The glass ceramic was produced through controlled crystallization of the glass in the system SİO2, AI2O3, CaO, MgO, K20, and F. Crystallization was accomplished by subjecting the parent glass to a regulated heat treatment that resulted in the nucleation and growth of crystal phases formed in the glass. The tests were conducted by sliding a zirconia ball against the glass and glass ceramic disk. The friction coefficient and wear rate were determined as functions of the applied load, sliding speed and sliding time in ambient laboratory conditions and in acidic and basic solutions. The friction coefficient was monitored during the tests. The wear volumes determined from surface profile traces obtained on the wear tracks after completion of the tests were used for calculation of the wear rates. The wear rates increased with increasing applied load and sliding speed but decreased with increasing sliding distance. Results were correlated with the tribological properties of the parent glass, and tribological properties of selected glasses, glass-ceramics and ceramics reported in the literature.