Comparison of microwave drying and microwave mixed-bed drying of red papers
Kırmızı biberin mikrodalga ve mikrodalgada karıştırılarak kurutulmasının karşılaştırılması
- Tez No: 143450
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN, DOÇ. DR. GÜLÜM ŞUMNU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı biber, Kurutma, Mikrodalga, Karıştırma, Kurutma hızı, Renk, Red peppers, Drying, Microwave, Mixing, Drying rate, Color
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın ana amacı, kırmızı biberlerin kurutulması sürecinde yayınma denetimli kuruma bölgesinde kurutma süresinin kısaltılabilmesidir. Bu amaçla bu bölgede mikrodalga ile kurutmanın yararlılığı araştırılmıştır. Yöntemlerin karşılaştırılmasında sağladıkları kuruma hızları ve ürün rengi ölçüt olarak seçilmiştir. Yaygın yönteme göre kurutma değişmeyen koşullu ortamda 60°C ve %3.5 göreli nemi olan havanın 1.0 m/s hızda beslendiği kurutma bölgesinde yapılmıştır. Mikrodalga ile kurutma için ise ev tipi, 286, 397 ve 560 W, üç güç ayarlı bir mikrodalga fırın kullanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, biberin yapısı içerisindeki nem ve mikrodalga fırın içerisindeki elektriksel alan dağılımını incelemek için ön deneyler yapılmıştır. Bunlardan ikincisinin eşit olmadığı saptanması üzerine, eşit yararlanma sağlayabilmek amacı ile yatak içerisine yerleştirilebilen altı kanatlı, çiftlerin bitişik olarak üç yükseklikte olduğu, bir karıştırıcı tamamlanmış ve kullanılmıştır. Mikrodalga fırında kurutmanın daha ekonomik olması ve biberlerin pişmemesi için önce yaygın kurutucu bölmesinde 60 derecedeki hava ile 7 saatte nem içeriği %90 dan %20'ye düşürülen kırmızı biberler yaklaşık 1x1 cm boyutlarında kesilerek mikrodalga fırında karıştırılmadan ve karıştırılarak kurutularak nem içeriği %14'e getirilmiştir. Sonuçların değerlendirilmesi ve karşılaştırma için tüm yöntemlere ve koşullara göre elde edilen kuruma hızı eğrilerinde yayınma katsayıları bulunmuştur. Bulunan değerler mikrodalga ile kurutmada elde edilen kurutma hızının yaygın yöntemden yaklaşık 120 kat daha büyük olduğunu göstermektedir. Karıştırma ile bu oran artmakta ayrıca ürün içinde nem dağılımı azalmaktadır. Renk bakımından incelendiğinde, metotların taze biberlere göre renge etkisinde belirgin bir değişiklik gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to investigate whether time required to dry red peppers in diffusion-controlled period can be reduced. For this purpose, possibility of microwave drying in this period was studied. As comparison parameters drying rates and color of the products were selected. The conventional drying was conducted under constant external drying conditions with air at 60°C, 3.5 %RH and 1.0m/s velocity. For microwave drying a domestic microwave oven with three power levels, 286, 397, 560W was used. Pre-experiments were done to obtain an insight on the possibility of moisture distribution within the structure of the red peppers and electrical field distribution inside the oven cavity. The non-uniformity due to latter effect was tried to be overcome by designing and installing a six blade impeller into the bed having symmetrical pair of blades fixed at three levels. Samples for microwave drying experiments were prepared by drying peppers from approximately 90% of moisture to 20% in conventional dryer and then cutting them into pieces about lxl cm. Thus prepared samples were dried further in microwave oven to 14% moisture content without and with agitator. To compare results, effective diffusivity coefficients were calculated for all of the methods and parameters to enable the aimed comparison. These indicated that by using microwave drying, drying time can be reduced by about 120 times. Further, by mixing the uniformity of drying and drying rate could be improved. Considering color, there was no significant difference with respect to fresh samples after all operations.