3-D soil structure interaction analyses of three identical buildings in Sakarya city after 17 August 1999 Kocaeli earthquake
17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminde Sakarya şehrindeki üç eş özellikteki binanın 3 boyutlu yapı zemin etkileşiminin analizi
  1. Tez No: 143462
  2. Yazar: ORHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı zemin etkileşimi, Doğrusal olmayan analiz, Zemin davranış modeli, İvme, Deplasman, Gerilme, Boşluk suyu basıncı, Soil structure interaction analysis, Nonlinear analysis, Linearly elastic perfectly plastic constitutive models, acceleration, strain, stress
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı Kocaeli(1 999) depremi sonrası Sakarya Şahinler Sokağındaki üç eş özellikteki yapıda gözlemlenen ve hasarsızdan ağır hasara doğru değişen performansı açıklamak üzere zemin yapı etkileşimini analiz etmektir. Bu amaçla bölgenin ve üzerinde bulunan binaların üç boyutlu dinamik, doğrusal olmayan analizi için bilgisayar programı olarak Flac3D seçilmiştir. Bölgeye uygun zemin özellikleri o bölgede yapılmış saha çalışmaları sonuçlarına göre belirlenmiştir. Problemin topografik ve geometrik sınırlarını temsil edecek üç boyutlu bilgisayar modeli oluşturulduktan sonra zemin davranışını temsil edecek uygun zemin davranış modeli olarak doğrusal elastik mükemmel plastik model seçilmiştir. Üç boyutlu dinamik analiz sonuçları ivme, deplasman, birim deformasyon, gerilme ve boşluk suyu basıncı şeklinde sunulmuştur. Çöken bina temelinde hesaplanan yüksek ivme, birim deformasyon, gerilme değerleri kabul edilemez yapısal performansın nedeni olarak sayılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the soil structure interaction of three identical buildings on Şahinler Street of Sakarya city which had no damage to heavy damage after the Kocaeli (1999) earthquake. For the purpose of 3-D dynamic nonlinear analysis of the soil site and the overlying structures, Flac3D software was chosen as the numerical modeling framework. Soil properties were determined by using the results of available site investigation studies. A three dimensional mesh was created to represent the topographic and geometric constraints of the problem. Linearly elastic perfectly plastic constitutive model was implemented to model the soil behavior. The results of 3-D dynamic numerical analyses in the forms of acceleration, displacement, strain, stress and pore pressure were presented. The higher acceleration, strain and stress levels calculated under the collapsed building can be attributed as the major cause of poor performance of the structure.