Preconcentration and speciation of iron by using renewable surface flow injection analysis system (RS-FIA)
Yenilenebilir yüzey akışa enjeksiyon analiz sistemi kullanarak demirin ön zenginleştirilmesi ve türlendirilmesi
- Tez No: 143461
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Yüzey Akışa Enjeksiyon Analizi, Tanecikli Akışa Enjeksiyon Analizi, Ardışık Tanecikli Akışa Enjeksiyon Analizi, Demir, Önzenginleştirme, Türlendirme, Manyetik Tanecikler, Sol-jel, Jet Halka Hücre, Manyetik Hücre, Renewable Surface Flow Injection Analysis (RS-FIA), Bead Injection Analysis, Sequential Bead Injection Analysis, Iron, Preconcentration, Speciation, Magnetic Beads, Sol-Gel, Jet Ring Cell, Magnetic Cell
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın temel amacı sol-gel teknolojisi ile yenilenebilir yüzey akışa enjeksiyon analiz tekniklerini birleştirerek demir iyonlarının ön zenginleştirilmesi ve türlendirilmesini sağlamaktır. İki adet şırınga pompası ve üç adet çok yönlü seçmeli vanadan oluşan ve bölümümüzde geliştirmiş olduğumuz akışa enjeksiyon sistemi iki akış hücresi (manyetik hücre ve jet halka hücre) ile desteklenerek yenilenebilir yüzey akışa enjeksiyon tekniğine uygun hale getirilmiştir. Akışa enjeksiyon analizi için kullanılan bütün bilgisayar programlan, tüm sistemi otomatik olarak kontrol edecek şekilde değiştirilmiştir. Sulu sistemlerdeki demiri türlendirebilmek için, iki farklı türde katı faz çıkarma maddesi kullanılmıştır. Fe (III) tayini için, birincil amino grupları kaplanmış manyetik parçacıklar kullanılmıştır. Manyetik parçacık reaktörü, akış halindeki parçacıkların ev-yapımı bir elektromıknatıs içinde tutulmasıyla oluşturulmuştur. Fe (III) geri kazanım döngüsü 0.1 M EDTA çözeltisiyle yapılmış ve atomik absorbsiyon spektrometresine gönderilerek tayin edilmiştir. Kullanılmış parçacıklar akış sistemi dışında toplanmış ve tekrar kullanılabilir hale getirilmiştir. Fe (II) önzenginleştirmesi için reaktif ve atılabilir yüzey olarak ferrozin içeren sol-jel tanecikleri hazırlanmıştır. Bu tanecikler, jet halka hücre ile donatılmış ve portatif bir UV-VIS fiber optik spektrometreye bağlı olan sistemde kontrol altında tutulmuştur. Amino sol-jel ve ferrozin içeren sol-jel tanecikleri, sol-jel teknolojisi kullanılarak hazırlanmış ve yüzey teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Hazırlanan reçinelerin demir iyonlarını önzenginleştirme ve türlendirmedeki performansları ile pH, reaktör uzunlukları ve reaksiyon süreleri gibi çeşitli deneysel parametrelerin akış sistemi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yenilenebilir yüzey akışa enjeksiyon analizi, tanecikli enjeksiyon ya da ardışık tanecikli akışa enjeksiyon yöntemleriyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to combine the sol-gel technology and renewable surface flow injection analysis (RS-FIA) techniques for iron speciation and determination. Thus the home-made FIA system, which consists of 2 syringe pumps and 3 multi-position selection valves, is modified with two flow cells (magnetic cell and jet ring cell) in order to be suitable for renewable surface flow injection technique. All the computer programs used for flow injection analysis are modified to control the whole system automatically. Two different types of solid phase extraction materials are used for the speciation of iron in aqueous systems. Magnetic beads coated with primary amino groups are utilized for the determination of Fe (III). The magnetic bead reactor is created within the flowing stream by retaining the magnetic beads with a home-made electromagnet. The elution cycle for Fe (III) is done with 0.1 M EDTA solution and determined on-line by transferring to an atomic absorption spectrometer. The spent beads are collected off-line and regenerated. For the preconcentration of Fe (II), ferrozine doped sol-gel beads are prepared as reactive and disposable surfaces. These beads are handled by the system equipped with a jet ring cell which is connected on-line to a portable UV-VIS fiber optic spectrometer. Amino sol-gel and ferrozine-doped sol-gel beads are prepared using sol-gel technology and characterized by using surface techniques. Their performances in preconcentration and speciation of iron and the influence of different experimental parameters such as pH, the sequence of reagents, reactor lengths and reaction periods on the flow system are investigated. Renewable surface flow injection analysis is performed by either bead injection or sequential bead injection methods.