The effects of hands-on activities on ninth grade students' achievement and attitudes towards physics
Basit araçlarla yaparak öğrenme yöntemine göre hazırlanan etkinliklerin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin fizik başarısına ve fizik dersine olan tutumlarına etkisi
- Tez No: 143464
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, basit araçlarla yaparak öğrenme, basit araçlarla hazırlanan etkinlikler, etkinlik tabanlı öğrenme, Physics Education, Hands-on Science, Hands-on Activity, Activity-Based Learning
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, basit araçlarla yaparak öğrenme yöntemine göre hazırlanan etkinliklerin dokuzuncu sınıf öğrencüerinin fizik başarısına ve fizik dersine yönelik tutumlarına etkisini araştırmak için tasarlandı. Bu çalışma için, basit araçlarla yaparak öğrenme yöntemine göre etkinlikler ve öğrencilerin basit elektrik devreleri konusundaki başarısını ölçmek amacıyla Fizik Basan Testi hazırlandı. Pilot çalışma, toplam 349 tane 9. sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Pilot çalışmasının sonuçlarına göre, fizik basan testindeki bazı sorular tamamen atıldı. Çalışma, 2001-2002 öğrenim yılı ilkbahar döneminde Kılıçarslan Lisesinde gerçekleştirildi. Çalışmada 2 fizik öğretmenin 4 sınıfından toplam 130 tane 9. sınıf öğrencisi yer aldı. Bir öğretmenin iki sınıfi deney grubu olarak belirlenip basit araçlarla yaparak öğrenme yöntemine göre hazırlanmış etkinliklerle öğrenim görürken diğer öğretmenin iki sınıfi kontrol grubu olarak belirlenip geleneksel öğretim yöntemi ile öğrenim gördü. Deneysel gruptaki öğretmen, basit araçlarla yaparak öğrenme yöntemine göre hazırlanan etkinlikleri nasıl uygulayacağı hakkında çalışma başlamadan önce bilgilendirildi. Fizik Tutum Ölçeği ve Fizik l Basan Testi her iki gruba, İM farklı öğretim yönteminin etkisini karşılaştırmak için, ön test ve üç haftalık bir öğretim sonunda da son test olarak uygulandı. Problemler çerçevesinde kurulan hipotezlerin test edilmesi için, son test skorları MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, basit araçlarla yaparak öğrenme yönteminin geleneksel öğrenme yöntemine göre öğrencilerin fizik başarısı açısından daha fazla etkili olduğunu fakat öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumları açısından kontrol ve deney grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadığım gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effectiveness of hands-on activities on ninth grade students' achievement and attitudes towards physics. For this study, Physics Achievement Test was developed to assess students' achievement on simple electric circuits and hands-on activities were prepared. The pilot study was conducted with 349 9th grade students. According to the results of the pilot study, some questions were totally discarded. This study was carried out during 2001-2002 Spring Semester at Kılıçarslan High School. 130 9th grade students from four classes of two physics teachers were involved in this study. 2 classes of one teacher were assigned as experimental group and instructed by hands-on activities, whereas 2 classes of other teacher were assigned as control group and instructed by traditional method. The teacher having experimental group was trained for how to implement hands-on activities in the class before the study began. Physics Attitude Scale and Physics Achievement Tests were applied twice as a pre-test and after a three-week treatment period as a post-test to both groups to asses and compare the effectiveness of two different types of teaching utilized in physics course. The data obtained from the administration of post-tests were analyzed by statistical techniques of Multivariate Analyses of Covariance (MANCOVA). The statistical results indicated that there was a significant difference in the achievement of the two groups in favor of the experimental group. Whereas the statistical analysis failed to show any significant differences between the experimental and control groups' attitude towards physics.