Symbol synchronization for MSK signals based on matched filtering
MSK sinyalleri için uyumlu süzgeçlemeye dayalı sembol eşzamanlaması
- Tez No: 143477
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: sembol zaman bilgisi, en küçük kaydırmalı kiplenim, uyumlu süzgeçleme, en iyi zamanlama evresi, Viterbi algoritması, çokyollu sönümleme, symbol timing, minimum shift keying (MSK), matched filtering, optimum timing phase, Viterbi algorithm, multipath fading
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde, en küçük kaydırmak kiplenim (MSK) sinyalleri için uyumlu süz- geçleme kullanılarak sembol zaman bilgisinin kazanımı incelenmiştir. Hassas zamanlama için karara bağlı en büyük olasılıklı dizi kestirimi (MLSE) almacı ile birleştirilmiş bir sembol eşzamanlayıcısı önerilmiştir. Zaman birimi Viterbi algoritmasından elde edilen kesin olmayan kararlarla ilinti (uyumlu süzgeç) yöntemi kullanılarak kazanılmıştır. Ufak zaman gecikmeleri aradeğerleme ve döngülü en yüksek arama ile elde edilmiştir. Önerilen sembol eşzamanlayıcısımn başanmmı incelemek amacı ile olası en iyi üç zamanlama evresi ölçütü üzerine bir çalışma yapılmıştır: (i) Mazo ölçütü, (ii) en küçük karesi alınmış ISI (msISI) ölçütü, ve (iii) en küçük BER ölçütü. Ayrıca, MLSE almacının zamanlama duyarlılığından bahsedilmiştir. Sembol eşzamanlayıcısımn başarımı bilgisayar benzetimleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Önerilen eşzamanlayıcının kanal değişimlerini msISI ölçütüne çok benzer takip ettiği gözlenmiştir. Önerilen yöntem devir kaymalarını başarıyla elemektedir ve ortalama sinyal-gürültü oranında bile frekansa bağımlı çokyollu sönümlemeli kanallarda gürbüzdür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, symbol timing recovery in MSK signals is investigated making use of matched filtering. A decision-directed symbol synchronizer cascaded with an MLSE receiver is proposed for fine timing. Correlation (matched filter) method is used to recover the timing epoch from the tentative decisions obtained from the Viterbi algorithm. The fractional delays are acquired using interpolation and an iterative maximum search process. In order to investigate the tracking performance of the proposed symbol synchronizer, a study is carried out on three possible optimum timing phase criteria: (i) Mazo criterion, (ii) the minimum squared ISI criterion (msISI), and (iii) the minimum BER criterion. Moreover, a discussion is given about the timing sensitivity of the MLSE receiver. The performance of the symbol synchronizer is assessed by computer simulations. It is observed that the proposed synchronizer tracks the variations of the channels almost the same as the msISI criterion. The proposed method eliminates the cycle slips very succesfully and is robust to frequency-selective multipath fading channel conditions even in moderate signal-to-noise ratios.