The roles of motivational beliefs and learning styles on tenth grade students' biology achievement
Güdüsel inançların ve öğrenme stillerinin onuncu sınıf öğrencilerinin biyoloji başarısındaki rolü
  1. Tez No: 143485
  2. Yazar: ŞULE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GEBAN, Y.DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Biyoloji Başarısı, Güdüsel İnanç, Öz- Yeterlik, İçsel Değer, Sınav Kaygısı, Öğrenme Stili VI, Biology Education, Biology Achievement, Motivational Belief, Self- Efficacy, Intrinsic Value, Test Anxiety, Learning Style. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz GÜDÜSEL İNANÇLARIN VE ÖĞRENME STİLLERİNİN ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ BAŞARISINDAKİ ROLÜ Özkan, Şule Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ceren TEKKAYA Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer GEBAN Temmuz 2003, 125 sayfa Bu çalışmanın amacı ; onuncu sınıf öğrencilerinin güdüsel inançlarının (öz-yeterlik, içsel değer, sınav kaygısı) ve öğrenme stillerinin biyoloji başarısındaki rolünü araştırmaktır. Bu çalışmada, ölçüm araçları olarak Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi'nin Türkçe versiyonu, Öğrenme Stilleri Envanteri ve Biyoloji Basan Testi kullanılmıştır. Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi Türkçeye adapte edilmiş ve iki okuldan toplam 238 öğrencinin katılımı ile pilot çalışması gerçekleştirilmiştir.Esas çalışma, 2002-2003 sonbahar döneminde, Çankaya ve Yenimahalle ilçelerindeki 11 okuldan seçilen 980 onuncu sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Elde edilen veriler, tek yönlü varyans (ANCOVA) istatistiksel tekniği ve basit ilişki analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel sonuçlar, öğrencilerin güdüsel inançları kontrol edildiğinde, öğrenme stillerinin biyoloji başarısına anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışmaya katılan öğrenciler arasında özümseyen öğrenme stilinin son derece yaygın olduğu ve bu öğrenme stiline sahip olan öğrencilerin biyoloji başarı testi ortalamalarının diğer öğrenme stillerine sahip olan öğrencilerinkinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Basit ilişki analizleri, güdüsel inanç bileşenlerinden her birinin öğrencilerin biyoloji başarısıyla düşük positif bir ilişki içerisinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLES OF MOTIVATIONAL BELIEFS AND LEARNING STYLES ON TENTH GRADE STUDENTS' BIOLOGY ACHIEVEMENT Özkan, Şule M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren TEKKAYA Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN July 2003, 125 pages This study aimed to explore the roles of students' motivational beliefs (self-efficacy, intrinsic value, test anxiety) and learning styles on tenth grade students' biology achievement. In this study Turkish version of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire, Learning Style Inventory, and Biology Achievement Test were used as measuring instruments. Motivated Strategies for Learning Questionnaire was adapted into Turkish and pilot tested with 238 tenth grade students from two representative schools. The main study was conducted in 1 1 randomly selected schools throughout the mÇankaya and Yenimahalle districts of Ankara with a total of 980 tenth grade students in fall 2002-2003 semester. The data obtained from the administration of the measuring instruments were analyzed by using analyses of covariance (ANCOVA) and bivariate correlations. Results of the statistical analyses indicated that students' learning styles had a significant effect on their biology achievement when students' motivational beliefs were controlled. The most common learning style type was found to be assimilating for the subjects of this study. Moreover, the biology achievement test mean scores of assimilators were found to be higher than that of convergers, divergers, and accommodators. Bivariate correlations revealed low positive correlations between each of the three components of motivational belief and students' biology achievement.