Sequence stratigraphic architecture of Mut basin along ramp to reefal margin transition and its diagenetic imprint
Rampadan resifal basen kenarına geçişte Mut baseninin sekans stratigrafik çatısı ve diajenetik izleri
  1. Tez No: 143505
  2. Yazar: HASAN ARMAĞAN DERMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sekans Stratigrafi, Karbonat, Mut Baseni, Resif, Diajenez, Miyosen, Sequence Stratigraphy, Carbonate, Mut Basin, Reef, Diagenesis, Miocene
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Miyosen'de bütün Akdeniz karbonat çökeliminin olduğu bir havzaydı. Mut baseni, diğer Akdeniz basenlerinden farklı olarak, tektonizmadan etkilen memiş olmasıyla önemli bir yere sahiptir. Bu durum, sekans stratigrafisi ve karbonat sedimantolojisi çalışmak için uygun bir ortam sağlamıştır. Mut baseninde karbonat çökelimi erken Miyosen'de başlamıştır. Miyosen öncesi kayaçlar, alttan üste doğru: 1) ofiyolitier ve Mesozoyik kireç- taşları, 2) Gölsel kireçtaşları, 3) Nehir çökelleri ile temsil edilmektedir. Karbonat çökelimi Miyosen başında mevcut topografyada başlamış ve ram pada devam etmiştir. Rampa üzerinde birkaç üçüncü derece sekans çökelmiştir. Ramp erken Miyosen'de deniz seviyesinin düşmesinden ötürü yüzeye çıkmış, ancak bu sırada belirgin bir“lowstand”çökelimi gerçek leşmemiştir. Bunu izleyen deniz seviyesi yükselimi yeni transgresif çökellerin ramp çökellerini üzerlemesine neden olmuştur. Ramp üzerindeki yama resi fleri“keep up”tipinde depolanma yapısı göstermiştir. Transgresyon devam ettikçe, basen topografyası depolanmanın yapısını kontrol etmiştir. Bunun sonucu olarak rampten bariyer resifine geçiş söz konusu olmuştur. Kara tarafında çukur yerlerde karbonat çökelen lagünler oluşmuştur. Deniz seviyesinin en yüksek olduğu zamanlarda özellikle mercan faunası / alg flo rası ile zengin olgun bir resifal ortam vardır. Basen tarafında ise yama resifleri kule resifine dönüşmüştür. Diyajenetik değişimler, çoklukla deniz seviyesi düşüşünün süresi ve derecesine bağlıdır, bu nedenle istif sınırları ile ilişkilidir. Çalışma alanında altı farklı sekans ayı rtlanm ıştır. Bunlar Akdeniz'deki diğer sekanslar ile korele edilebilirler.
Özet (Çeviri)
The whole Mediterranean was a site of carbonate deposition during Miocene. Unlike other Miocene basins in the Mediteranean, the importance of Mut Basin lies in its tectonically undisturbed nature that provides excellent exposures to study sequence stratigraphic architecture and carbonate sedi- mentology. Opening of Mut Basin began during Oligocene; carbonate deposition started during Early Miocene. The pre-Miocene rocks are characterized by (from bottom to top), 1. ophiolites and Mesozoic limestones, 2. Eocene lacus trine limestones, 3. Burdigalian fluvial sandstones and conglomerates. The carbonate deposition began in Miocene, settling on the preexisting topogra phy. Carbonates have been deposited in a ramp setting, where several sequences formed. The ramp was partly subaerially exposed during Early Miocene due to relative sea level fall; however, no significant lowstand deposits were developed. The subsequent sea level rise caused transgres- sive deposits to overlie this ramp sequence. The patch reefs on this ramp exhibit a keep-up type depositional setting. As the transgression continued, the basin topography controlled the type of depositional setting. Hence, a transition from ramp to reefal margin type setting occurred. In landward direc tion the topographically low areas became back reef lagoonal part of this reefal margin. A mature reefal environment formed during highstand times, which is characterized by a rich coral fauna / algal flora in the basinward side. Some of the patch reefs of the ramp transformed into pinnacle reefs. Diagenetic alterations are mostly related to duration and degree of sea level fall, and therefore related to sequence boundaries. The Miocene carbonates in the study area consist of six sequences which may be used for correlation with other Miocene carbonates of the Mediterranean region.