Solar envelope and form generation in architecture
Güneş hacmi ve mimari form oluşumu
- Tez No: 143518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: çevre, güneşe erişim, güneş hacmi, biçim, yaşam kalitesi, environment, solar access, solar envelope, form, quality of life
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez, çevreye duyarlı mimari tutumların güneşe erişimle ilişkisini inceler. Bu çalışmanın temel eğilimi güneşe erişim ve bina formu (hacmi) arasındaki ilişkiye dikkatlice bakmak ve Knowles tarafından son 30 yılda çeşitli şekilde geliştirilen 'güneş hacmi' tekniğinin yardımı ile güneş kontrolünün form üzerine etkilerini araştırmaktır. Knowles'a göre güneş hacmi, gölge düşürme sınırlamalarından kaynaklanan bina hacmidir ve bütün bina formu oluşturma çalışmalarında teorik ve teknik bir metot olarak kullanılmalıdır. Güneş hacmi, yükseklik sınırlamaları ve kat alanı katsayıları ile benzer şekilde, azami inşa edilebilir bina hacmini sınırlar ancak güneşe erişim prensipleriyle tanımlanır. Bu metot tek binalara olduğu gibi yoğun kentsel alanlara da uygulanabilir (konut ve çoklu kullanım) ve tasarımın her aşamasında destekleyici bir metottur. Güneşe erişim temel alınarak, güneş hacmini aşmayacak binalar pasif ve düşük enerjili tasarım konularında başarılı olacaklardır. Bu başarı, çevre ve enerji krizlerinden beri küresel olarak tartışılan, sürdürülebilir gelişimi destekleyecektir. Bu çalışmanın amacı güneş hacmi metodunu temel yönleri ve araçları ile, sunmak ve uygulamaktır. Odtükent lojmanları bu uygulamanın konusu olacaktır. Çalışmanın sonuçları gölge analizleriyle test edilecek ve halihazır durum ve önerilen güneş hacimleri için değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the issue of solar access in environmentally sensitive attitudes to architecture. The primary intention of the study is to scrutinize the relationship between solar access and building form (volume) and investigate the efficiency of solar control on / by this form by means of 'solar envelope' technique which is, first, defined by Knowles and developed in different ways in the last 30 years. Solar envelope in Knowles' terms can be defined as the building volume resulting from shadow casting restrictions and must be recognized as a both theoretical and technical method in the form generation of any building. Similar to the concept of maximum developable volume allowed under height restrictions or floor area ratios, solar envelope is, rather, defined by solar access concerns. This method is applicable on single buildings as well as dense urban areas (residential and mix use areas) and is a supportive tool in the form generation in any stage of design. Buildings constructed without exceeding the abstract solar envelope that is constructed on the basis of solar access will be successful in the means of passive solar and low-energy design. Such a success will supply a sustainable development, which is globally discussed as a result of environmental and energy crisis. The aim of this thesis is to represent the method of constructing solar envelope, in case study, with its fundamental aspects and tools. Odtükent residences will be the objects of this study. Results of this application will be tested with shadow maps and evaluations both for the existing situation and the proposed envelopes will be developed.