Design alternatives and failure mechanisms for The World Trade Center in the concept of tubular form tall building structures
Tübüler yapılı çok katlı binalar içerisinde Dünya Ticaret Merkezi üzerinde dizayn alternatifleri ve çökme mekanizmaları
- Tez No: 143519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler, 11 Eylül 2001 Saldırıları, Tübüler Yapı, Çökme Mekanizması, World Trade Center, Twin Towers, Attacks on 11th of September, Tube in Tube, Collapse Mechanism
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
11 Eylül 2001 tarihinde, Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri, 2 ticari uçağın çarpması sonucu çökmüşlerdir. Bu trajik olay sonucunda 400'ü itfaiye memuru olmak üzere 2830 kişi hayatım kaybetmiştir. Dünyanın en yüksek binaları unvanını sadece 1 sene erinde tutan Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri, dışta ve içte sık aralıklı kolonlardan oluşan iki tüpün beraber çalışma ilkesine bağlı olarak tasarlanmıştı. l,02m açıklıkta olan dış tüp kolonları, iç tüp kolonlarına“Vierendeel Kiriş Sistemi”adı verilen 3 boyutlu kiriş sistemi ile tutunmaktaydı. 11 Eylül saldırılarında dış kolon sıralarınm mukavemet ve yanal destek kaybı ve aynı zamanda 20 katlı kütlenin alttaki katlar üzerine düşmesi sonucu yapı“pan cake effect”görünümünde çökmüştür. Bu çalışmada, Dünya Ticaret Merkezi Kuleleri'nin olay anı davranışları sonlu elemanlar kullanılarak hazırlanan 3-Boyutlu bilgisayar modelleri ve analiz basamakları ile açıklanmaya çalışılmış, yapılan analizler sonucu çökme mekanizması araştırılmıştır. Olağandışı durumlarda, hem yanal hem düşey yükler altında yapının sürekliliği, ve aym zamanda“Tüp içinde Tüp”tipi yapılara göre yük dağılım üztünlüğü göz önüne alınarak,“Demet Tüp”tipi yapı çeşidi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
On September 11th 2001, New York World Trade Center towers collapsed after being hit by two commercial aircrafts. After this tragic incident, 2830 people lost their lives that day, including 400 emergency responders. World Trade Center Towers holding the lead of World's highest buildings for only 1 year, was composed of two tubular formations that comprised of closely spaced columns, designed on the idea of standing under lateral and vertical loads together. 1.02m spaced exterior columns were connected to the core columns by means of a 3-D truss system, name by the“Vierendeel Truss”. On the attacks of 1 1th of September, by the loss of strength and lateral rigidity of the exterior columns and the initial collapse of the 20 floor mass on the floors below, the towers collapsed in“pan cake effect”vision. In this study, structural behavior of the World Trade Center Twin Towers is aimed to be explained by finite element computer generated 3-D in modeling and analysis steps. Proceeding with the analysis steps, the collapse mechanism is tried to be explained. In the case of extra ordinary events, because of the continuity of the structure under both lateral and gravity forces, and also the redistribution capacity compared to 'Tube in Tube“ formation, ”Bundle Tube" structural form is suggested.