Inertial parameter desing of spatial mechanisms
Uzaysal mekanizmalarda atalet parametrelerinin tasarımı
  1. Tez No: 143521
  2. Yazar: FATİH CEMAL CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞİT SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaysal mekanizma, optimal atalet parametreleri, dengeleme, kinematik analiz, kuvvet analizi, kapanım belirlenmesi, Spatial mechanism, optimal inertial parameters, balancing, kinematic analysis, force analysis, closure identification
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezde, mekanizmanın dinamik davranışlarım optimizasyonu için (örneğin, tahrik torkundaki/kuvvetindeki dalgalanmaların minimum seviyeye indirilmesi, sallanma kuvvetini/momentini dengeleme gibi...) yükün etkileri de göz önüne alınarak, uzaysal bir mekanizmanın atalet parametreleri kullanılmaktadır. Burada, atalet parametreleri olarak kütle, atalet matrisinin 6 elamanı ve linklerin ağırlık merkezleri nitelenmektedir. Mekanizmanın dinamik davranışlarının optimizasyonu için Force Fluctuation Number (FFN) kavramından yararlanılmıştır. Bu kavram kullanılarak optimal atalet parametrelerinin sağlaması gereken doğrusal denklemler elde edilmektedir. Genelde bu denklemlerin sayısı serbest seçilebilen atalet parametrelerinin sayısından azdır. Bundan dolayı atalet parametrelerinin bazıları dizayn kısıtlamalarını sağlaması için serbestçe seçilebilir. MATHEMATICA kullanılarak, kısıtlamaları sağlayacak optimum atalet parametrelerini elde etmek için bir program geliştirilmiştir. Program bağımsız olarakda kullanılabilen bir serbestlik dereceli, bir çevrimli uzaysal mekanizmaların kinematik ve kuvvet analizi modüllerini de içermektedir. Geliştirilen program kullanılarak farklı kapanımlar belirlenebilir ve bu analizler seçilen herhangi bir kapanımda yapılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the inertial parameters of a spatial mechanism are used in order to optimize various aspects of the dynamic behaviour of the mechanism (such as minimizing actuator torque/ force fluctuations, shaking force/moment balancing, etc.) while the effects of loads are considered as well. Here, inertial parameters refer to the mass, 6 elements of the inertia tensor and coordinates of the center of mass of the links. The concept of Force Fluctuation Number (FFN) is utilized to optimize the dynamic behaviour of the mechanism. By using the FFN concept, one obtains a number of linear equations to be satisfied by the optimal inertial parameters. In general, the number of such equations is less than the number of the inertial parameters. Therefore, some of the inertial parameters may be selected freely in order to satisfy other design constraints. Using MATHEMATICA, a program has been developed to obtain the linear equations to be satisfied by the optimal inertial parameters. The' developed program includes a kinematic and force analysis module, which can be used independently for a complete kinematic and dynamic analysis of any one degree of freedom, single loop, spatial mechanism. The different closures of the mechanism may be identified by using the developed package and these analyses can be performed on any selected closure of the mechanism.