Inverstigation of fluid structure coupling in enclosed spaces by finite element methods
Kapalı hacimlerdeki yapı-akışkan bağlaşıklığının sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
  1. Tez No: 143522
  2. Yazar: YAŞAR HALDUN AKAGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı-Akışkan Bağlaşıklığı, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Akustik-Esneklik Yöntemi, Fluid-Structure Coupling, Finite Element Method, Acoustoelasticity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak esnek plakalı üç boyutlu dikdörtgen prizma problemindeki yapı-akışkan etkileşimi incelenmiştir. Sönümlemenin yok sayıldığı yaklaşımda, sistemin bağlaşık doğal frekansları ve yapısal harmonik basınç uyarısına tepkisi ticari bir Sonlu Elemanlar Yöntemi yazılımı kullanılarak hesaplanmıştır. Akustik-Esneklik yönteminin geçmiş çalışmalarda oluşturulmuş formülasyonu kullanılarak bir bilgisayar kodu hazırlanmıştır. Birçok örnek çalışma yapılarak, Sonlu Elemanlar Yöntemi ile elde edilen sonuçlar Akustik-Esneklik yöntemi ile elde edilen ve geçmiş çalışmalarda elde edilmiş sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Örnek çalışmalarda, sisteme yapısal olarak bağlaşık olan esnek plaka sayısının ve yerleşiminin değiştirilmesinin etkisi incelenmiştir. Esnek plaka sayısının arttırılmasıyla sonuçlarda ufak sapmalar görülse de; elde edilen sonuçların diğer sonuçlarla genellikle uyuştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Finite Element Method is used to investigate the fluid structure interaction in the three-dimensional rectangular cavity-flexible plate problem. Commercially available Finite Element Modeling software is used to calculate the coupled system natural frequencies and the response to external harmonic pressure loading with no damping present. A computer code is prepared using Acoustoelasticity Method formulation available in literature. Several case studies are considered to compare the results from the present study to the results from Acoustoelasticity Method and from literature. The effect of different number and configuration of flexible plates structurally coupled to the system is investigated in the case studies. The findings of the case studies are generally in good agreement with Acoustoelasticity Method results and previous studies, although slight deviations in natural frequencies are observed when the number of flexible plates in the system is increased.