Assessment and improvement of analytical methods to predict extrusion forces
Ekstrüzyon kuvveti tahmini için analitik denklemlerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi
- Tez No: 143520
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Dövme, Kuvvet Tahmini, Üst Sınır Metodu, Dilim Metodu, Sonlu Eleman Metodu, Cold Forging, Force Prediction, Upper Bound, Slab Method, FEM
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İleri ekstrüzyon prosesi için bilinen çeşitli kuvvet denklemleri, sonlu elemanlar hesaplamalanyla değerlendirilmiştir. İleri ekstrüzyon için Avitzur'un küresel hız alanına dayalı üst sınır metodu ve basitleştirilmiş plastisite teori çözümlerine dayalı SiebePin metodu ele alınmıştır. İdeal kuvvet ve kayma kuvvet terimlerinin +25% ile -20% arasında saptıkları bulunmuştur. Ancak en büyük sapma, kalıp duvarındaki Coulomb sürtünme terimindedir. Bu terim iki modelle geliştirilmiştir: Birincisinde kullanılmamış bir elaso-statik analiz, ikincisinde cok sayıda sonlu elemanlar hesaplama sonuçlarıyla eğri yakınsaması modeli kullanılmıştır. Bu modeller ayrıca, extruzyon sırasında kalıp duvarındaki doğru basınç dağılımım da sağlamaktadırlar. Son olarak kayma terimi analiz edilmiş ve bilinen analitik modellerin zayıf yönleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Various well-known force equations for forward rod extrusion process are evaluated by means of precise finite element computations. For forward rod extrusion the upper-bound model by Avitzur based on the spherical velocity field and the model by Siebel based on an elementary theory of plasticity solutions are considered. It has been found that the ideal force and shear force terms are deviating between +25% to -20% from the finite element solutions. The largest deviation, however, occurs for the Coulomb-friction term in the container. This term is improved by two models: First, a novel model based on an elasto-static analysis and second a curve-fitting model based on extensive finite element computation is used. Models also supply the accurate pressure distribution within the container during extrusion. Finally, the shear terms have been analyzed and weakness in the well-known analytical models are disclosed.