Viscoelastic characteristics of epoxy- montmorillonite nanocomposites
Epoksi-montmorillonit nanokompozitlerinin viskoelastik özellikleri
  1. Tez No: 143531
  2. Yazar: EVREN SAPMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epoksi-Montmorilloııit Nanokompozitleri. Dinamik Mekanik Analiz. Viskoelastik Özellikler, Pişme, Jelleşme Zamanı. Ultrason Karıştırması, Epoxy-Montmorillonite Nanocomposites, Dynamic Mechanical Analysis, Viscoelastic Properties, Curing. Gelation Time, Ultrasound Mixing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Genel olarak polimer matriksli reçine ve nanometre boyutlu inorganik parçacıkların kombinasyonu olarak tanımlanan polimer nanokompozitleri önemli ticaret potansiyeli sunan özelliklere sahip olan bir madde sınıfıdır Termoset nanokompozitler sınıfında, işlenme kolaylığı ve pişme esnasındak mükemmel mühendislik performansı ile epoksi reçineler en yaygın olara! kullanılan mühendislik termoseti iken. polimer bazlı nanokompozitlerin hazırlanmasındaki potansiyeline bağlı olarak tabakalı silisyum killeri de büyük ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, kil miktarının ve ultrason karıştırmasının, bisfenol A'nın diglisidil eteri (DGEBA) ve montmorillonit bazlı epoksi-kil nanokompozitlerin pişme işlemi esnasında ve öncesinde reolojik özelliklere, ve de jelleşme zamanına etkilerini belirlemek için dinamik mekanik analizler yapılmıştır. Deneyler Haake Paralel Disk Reometre kullanılarak lineer viskoelastik bölgede gerçekleştirilmiştir. Karakterize edilen madde özellikleri kompleks viskozite. r\*, faz içi. G' ve faz dışı modülünü, G" içermektedir. Montmorillonit konsantrasyonu, kütlesel olarak 0 ile yüzde 10 arasında değiştirilmiş ve örnekler 15. 30, 45 ve 60 dakikalık ultrason karıştırmasına maruz bırakılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanılarak, viskoelastik özelliklerin kil konsantrasyonu ve ultrason karıştırmasına güçlü bir bağlılığı olduğu anlaşılmıştır. Montmorillonitin eklenmesi aynı zamanda jelleşme zamanını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Polymer nanocomposites, which are generally defined as the combination of a polymer matrix resin and nanometer sized inorganic particles, are a class of materials that have properties offering significant commercial potential. In the field of thermosetting nanocomposites. epoxy resins, owing to the ease of process, and excellent engineering performance upon curing, by far. are one of the most commonly used engineering thermosets, while layered silicate clay is attracting great attention owing to its potential in the preparation of polymer based nanocomposites. In this study, dynamic mechanical experiments were performed in order to determine the effects of clay content and the effects of ultrasound-mixing on the rheological properties of an epoxy -clay nanocomposite based on diglycidyl ether of bisphenol A (DGEBA) and montmorillonite. both before and during curing process, and also to determine their effects on the gelation time. The experiments were performed in the linear viscoelastic region by using Haake Parallel Disk Rheometer. The characterized material functions included complex viscosity. r|*. storage modulus, G' and loss modulus, G". The montmorillonite concentration was varied between 0 up to 10 percent by mass and the samples were exposed to 15, 30, 45 and 60 minutes of ultrasound mixing. Based on the results, it is observed that there is strong dependence of the viscoelastic properties both on the clay concentration and on the ultrasound mixing. The addition of montmorillonite also reduced the gelation time.