An indexing technique for similarity-based fuzzy object-oriented data model (food index)
Benzerlik-temelli belirsiz nesneye-dayalı veri modeli için bir dizin tekniği
  1. Tez No: 143530
  2. Yazar: ÇAĞRI İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsiz Küme Teorisi, Benzerlik-Temelli Belirsiz Nesneye-Dayalı Veri Modeli, Belirsiz Bilgi, Belirli ve Belirsiz Değerler, Çok-boyutlu Dizinleme, Fuzzy Set Theory, Sifnilarity-Based Fuzzy Object-Oriented Data Model, Uncertain Information, Crisp and Fuzzy Values, Multi-dimensional Indexing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Belirsiz Nesneye-Dayalı Veri Modeli, belirsiz mantığa dayalı eklentiler yapılmış bir Nesneye-Dayalı Veri Modelidir. Bu model, belirsiz olan verilerin açık bir şekilde temsil edilmesine olanak sağlar. Alan değerleri arasındaki benzerliğe dayalı önerilen Belirsiz Nesneye-Dayalı Veri Modellerinden biri FOOD model' dir. FOOD model'de bir kaç çeşit belirsizliğe değinilir; nesne/sınıf ve sınıCsüpersınıf arasındaki ilişkilerdeki belirsizlikler gibi. Bu nedenle, geleneksel dizin yapıları FOOD model için uygun değillerdir ve hem belirli, hem de belirsiz olan değerlere sahip olabilen nesnelere hızlı bir şekilde erişimi sağlayacak, ve de belirli ve belirsiz sorgulamalara aynı anda hizmet edebilecek etkili bir dizin tekniğine ihtiyaç vardır. Ayrıca bu dizin tekniği, FOOD veritabanlarındaki farklı türdeki belirsizliklere değinmeli ve çok-boyutlu dizinlemeleri desteklemelidir. Bu tezde, FOOD veritabanlan için yeni bir çok-boyutlu dizin tekniği önerilir, FOOD Index. FOOD Index'in belirli ve belirsiz sorgular gibi farklı tipteki sorgulamaları nasıl desteklediği açıklanır. Her bir çeşit sorgulama için performans değerlendirmeleri yapılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fuzzy Object-Oriented Data Model is a fuzzy logic based extension to Object- Oriented Data Model, which permits uncertain data to be explicitly represented. One of the proposed fuzzy object-oriented data models based on similarity among the domain values is the FOOD model. Several kinds of fuzziness are dealt with in the FOOD model, such as fuzziness between object/class and class/superclass relations. Thus, the traditional index structures are inappropriate for FOOD databases, and there is a need for an efficient indexing mechanism for FOOD databases to provide fast access to the objects that can have both crisp and fuzzy values, and services to both crisp and fuzzy queries at the same time. This indexing technique must also deal with different kinds of fuzziness in FOOD databases and supports multi-dimensional indexing. In this thesis, we propose a new multi dimensional indexing technique for FOOD databases, the FOOD Index. We describe how the FOOD Index supports queries of different types such as crisp queries and fuzzy queries. For each type of query, performance evaluations have been performed and analyzed.