The use of expanded metal as composite slab
Genişletilmiş metalin kompozit döşemelerde kullanılması
  1. Tez No: 143539
  2. Yazar: TOLGA AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KEYDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş metal, kompozit kiriş, kompozit döşeme, Expanded metal, composite beam, composite slab
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Genişletilmiş metalle donatılandmlmış beton döşeme, değişik tip çelik kirişlerle ve değişik açıklıklarda desteklenmiştir. Deneylerle, sistemin verimliliği araştırılmıştır. Üç numune deneye tabi tutulmuştur. Yüklemeler esnasında, numunenin uzun yönünde oluşan maksimum sehimler ölçülmüş, numunenin yatay kesme kuvvetlerini transferdeki başarısı ve moment kapasitesi gözlenmiştir. Bu verilerin değerlendirilmesiyle, çelik kiriş ve döşemenin birlikte gösterdiği kompozit davranış irdelenmiştir. Yüklemeler, nokta yükler vasıtası ile yapılarak, numunelerin döşeme kısımlarının konsantre yük kapasiteleri de incelenmiştir. Deney numunelerinin tükenmelerine, iki deneyde; kompozit kirişlerdeki genişletilmiş metal ile beton arasındaki bağın kopması, döşeme açıklığının daha büyük olduğu son deneyde de; kompozit döşemenin moment kapasitesinin aşılması neden olmuştur. Deney verileri ve analitik çalışmalarla elde edilen yük sehim eğrileri karşılaştırılmış, sonuçların birbirleriyle uyum içinde olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; genişletilmiş metalle donatılandmlmış beton döşemelerin çelik kirişler ile kompozit kirişler oluşturacak şekilde kullanımı döşeme teknolojileri arasında kullanışlı ve avantajlı bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Expanded metal reinforced concrete slab was by means of different steel beams with different spacing. The feasibility of the system was investigated experimentally. Three specimens were tested. The performance of composite action between the slab and steel beam was investigated. Mid span deflection of the composite beams were measured, horizontal shear transfer capacities and the bending moment capacities of the composite beams and slabs were observed in the experiments. Point loads were applied to the specimens in order to test the concentrated load capacities of the composite slabs as well. Two of tested specimens failed due to horizontal shear between the expanded metal and the concrete in the composite beams. The last specimen, with a larger slab span, failed at a load exceeding the ultimate moment capacity of the composite slab. The experimental load deflection curves of the composite beams were compared with the analytical results. The analytical results were in good agreement with the experimental results. It was concluded that the combination of expanded metal reinforced concrete slabs with steel beams to form composite beams can have a useful and beneficial application in reinforced concrete slab technologies.