Seismic behavior of embankment dams
Toprak dolgu barajların sismik davranışları
- Tez No: 143538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraj, dinamik analiz, sayısal modelleme, dolgu baraj, dinamik davranış, Seismic response, slope stability, numerical modeling, rockftll dams, embankment dams, earth-fill dams, dynamic response, dynamic analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı sayısal modelleme ile elde edilen verileri kullanarak, dolgu barajların sismik performans tayinleri için, istatistiksel bağıntılar elde etmektir. Bu amaçla sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak bir dizi sayısal analiz yapılmıştır. Bu analizlerde deprem yükü altında, dolgu barajlarda: i) etkin deprem periyodu, ii) doğal dolgu periyodu, iii) sarsıntı yoğunluğu (eşdeğer yük seviyesi), iv) deprem süresi (eşdeğer tekrar sayısı), v) baraj yüksekliği, gibi değişkenlerin; a) ivme, b) eşdeğer tekrarlı gerilme sayısı, c) kesme basıncı azaltma katsayısı, d) sismik katsayı, değişkenlerinin maximum değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çeşitli baraj kesitleri, malzeme özellikleri ile birlikte oluşturulmuştur. Gerekli deprem kayıtları için 6 adet gerçek deprem kaydı kullanılmıştır. Bu kayıtlar en büyük yer ivmeleri, moment şiddetlerine, sürelerine göre seçilmiştir. Toprak dolgu barajların sismik davranışları modelleme metodu ile çalışılmıştır. Modelleme bilgisayar programı QUAD4M ile yapılmıştır. Sonuç olarak sismik davranışları belirleyen değişkenler için istatistiksel denklemler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of these studies is to develop probabilistically based empirical correlations for seismic performance assessment of earth-fill dams and embankments. For this purpose, series of numerical analyses were performed to capture the effects of; i) predominant period of the earthquake record, ii) natural period of the dam or embankment, iii) intensity of shaking (equivalent shear stress level), iv) duration of earthquake shaking (number of equivalent cycles), v) height of the embankment or dam, on the variation of; a) acceleration, b) number of equivalent stress cycles, c) shear stress reduction factor, d) seismic coefficient, through the dam or embankment body. For the purpose some realistic typical dam cross-section with some select geometric and soil properties was generated. For required suitable input strong ground motion record, 6 records of real earthquakes were used. These records are selected according to their moment magnitudes, peak ground accelerations, and durations. Seismic behavior of embankment dams was studied by means of numerical modeling. Analyses were conducted using the finite element code QUAD4M. The work was aimed at investigating seismic response mechanisms in more detail, at the same time developing the simple modeling technique for design purposes. These analyses were not intended to simulate a particular case in detail, but rather to explore the general characteristics of seismic behavior of embankment dams. Finally effects of site and earthquake characteristics given in (i) to (v) on seismic behaviors given (a) to (d) is captured.