Ecosystem management approach in ecological planning
Ekolojik planlamada ekosistem yönetimi yaklaşımı
- Tez No: 143561
- Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ecoregions, ecosystem management, stakeholder, ecoregion conservation, protected area management
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, Datça Yarımadası koruma planlamasına ekolojik yönden bakan ve entegre bir yönetim olan ekosistem yönetimi ve ekolojik bölge koruma yaklaşımları açısından incelenmiştir. Datça Yarımadası, abiyotik özellikleri nedeniyle, relik endemik ağaç türleri, önemli habitatları ve zengin yaban hayatına nedeniyle, önemli orman alanlarından birisidir. 1980'de turizm gelişim alam ve 1990'da özel çevre koruma alam ilan edildikten sonra yanmada' da turizm gelişimleri nedeniyle pek çok sorun ortaya çıkmış ve bunun sonucunda doğal alanlar tahrip edilmiştir. Bu çalışmada, ekosistem yönetimi ve ekolojik bölge koruma yaklaşımlannın ortak basamakları olan; doğal, fiziksel, sosyo ekonomik yapının ve alan kullanımlarının belirlenmesi, ilgi gruplarının tanımlanması ve doğal sistemlere bakış açılarının değerlendirilmesi, biyolojik çeşitliliğe yönelik tehditlerin ve korunması gereken öncelikli alanların belirlenmesi ve Yanmada'nın alan kullanımları açısından bölgelemesi yapılmıştır. Datça Yanmadası'nda doğal ve sosyo ekonomik yapının belirlenmesi amacıyla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak ilgi gruplarından bilgi toplanmıştır. Elde edilen bilgiler ve değerlendirmeler sonucunda, Yanmada'da koruma açısından problemler olduğu görülmüştün i) insanlar korumaya karşı tepkilidir, ii) turizm yapılaşması ve tarımsal faaliyetler nedeniyle biyolojik çeşitlilikte tahribat olmuştur, iii) insanlar koruma konusunda bilinçsizdir, iv) biyolojik çeşitlilik konusunda bilgi ve veri eksikliği vardır, v) devlet kurumlan yönetim ve kontrol konusunda yetersizdir. Elde edilen sonuçlara göre, yoğun insan kullanımı ve baskısının bulunduğu alanlarda, ilgi gruplarının koruma çalışmalarına etkin katılımı, başarıya ulaşmada en önemli araçtır. Datça Yarımadası gibi insan baskısının yüksek olduğu alanlarda, ilgi gruplarının katılımrm sağlayan ekolojik bölge koruma ve ekosistem yönetimi gibi yaklaşımlar uygulanmalıdır.Anahtar Kelimler: Ekolojik bölge, ekosistem yönetimi, ilgi grupları, ekolojik bölge koruma, koruma alanı yönetimi
Özet (Çeviri)
In this study, Datça Peninsula was assessed according to conservation planning on ecological basis depending on ecosystem management and ecoregion conservation approaches of integrated management. Datça Peninsula is an important forest area, in terms of relict endemic tree species, important habitats and rich wildlife because of its abiotic factors. After declared as tourism development area in 1980 and as specially protected area in 1990, the peninsula has faced several problems due to tourism developments which have caused the destruction of natural areas. In this study, common steps of ecosystem management and ecoregion conservation were followed: determination of natural, physical and socioeconomical structure, determination of land use, assessment of stakeholders and their attitudes to protection, assessment of threats to biodiversity, determination of priority areas to be conserved and zoning the peninsula depending on land uses, m order to determine natural and socio economical structure in-depth interviews were made with stakeholders. According to results of assessments it was found that there are; reaction to protection, ii) loss of biodiversity by tourism developments, iii) lack of awareness to conservation, iv) lack of information/data on biodiversity and v) inadequate - in some circumstances lack of - management and control of governmental agencies. According to the results, participation of stakeholders is the most important tool for success. In areas such as Datça Peninsula, where human pressure is high, approaches of ecosystem management and ecoregion conservation, which provide stakeholder participation should be implemented.