Estimation of Turkish ICT sectors and their relationship to productivity growth by Input-Output (I/O) anlaysis
Türk Bilişim Teknolojileri sektörlerinin ve verimlilikteki büyümeyle ilişkilerinin Input-Output (I/O) analizi ile araştırılması
  1. Tez No: 143565
  2. Yazar: SERHAT ALYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR DURMUŞ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme muhasebesi, Ekonomik büyüme, Bilişim Teknolojileri, Bilgi Teknolojisi, Yeni Ekonomi, Verimlilik, Girdi-Çıktı, Growth accounting, Economic growth, ICT, Information and communication technology, Information technology, New economy, Productivity, Input-Output, Linkages
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bir ülkenin en göze çarpan ekonomik amaçlarından biri vatandaşlarının refahını en yüksek düzeye getirmektir. Bunun için ülke ekonomileri performansı iyi olan bir dizi sektöre muhtaçtır. Birçoğu 1990'h yıllardaki sadece Amerika'da değil dünyanın birçok ülkesinde görülen üstün ekonomik performansın arkasında Bilişim Teknolojilerinin (BT) etkileri olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle politikacılar ekonomik gelişme planlan yaparken BT sektörleri üzerine daha çok eğilmeye başlamıştır. Input-Output (I/O) modeli bu ekonomik gelişme planlan yapılırken kullanılabilecek en önemli araçlardan biridir. Çünkü bu model sayesinde ekonomik gelişme kararlan verilmeden önce fırsatlar daha iyi belirlenmekte ve sonuçlar nicel olarak daha iyi tahmin edilmektedir. Türkiye'de birçok politikacı ve bilim adamı BT'nin daha çok önem verilmesi gerektiğini söylediği halde maalesef bugüne kadar BT'nin ekonomideki verimliliği iyileştirip iyileştirmediğini nicel olarak cevaplayabilen bir çalışma yoktur denebilir. Bu tezin amacı BT'nin diğer sektörler tarafından ne derece kullanıldığını, diğer sektörlerlerle arasındaki bağlantıları ve de verimlilikteki büyümeye etkisini I/O analiz modeli ile araştırmaktır. Sonuçlar BT'nin Türk ekonomisindeki payının küçük olduğu, verimliliğe olan etkisinin ise zayıf ama pozitif olduğunu göstermekle kalmamakta, aynı zamanda uygun geliştirilmiş bir I/O analiz modelinin politik kararlar aşamasında ne kadar gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most outstanding economic aims for a country is the optimisation of its citizens' welfare. To achieve this, the economy is dependent on a range of well-performing sectors. Since many people believe in that ICT (Information and Communication Technologies) sectors' effects are the factors behind the improved economic performance of not only the United States but also many countries in the rest of the world in the 1990s, policy makers have been paying more attention to these sectors while making plans for economic development. Input-Output (I/O) model, which provides them with greater capacity to identify oppurtunities and forecast the outcome of economic development decisions quantitatively is one of their most important tools. Unfortunately in Turkey, although most of policy makers state that ICT sectors should be given much more importance, there has been almost no empirical study that may answer whether improving productivity through ICT and its applications across the economy exists. The aim of this thesis to estimate the level of ICT input use in other sectors, the linkages between ICT sectors and other sectors and finally the effect of ICT sectors on labour productivity by using I/O analysis model. The results show that ICT accounts for only a small share of Turkish economy, that its impact on productivity growth is weak but positive and also the relevance of accordingly amplified I/O analysis model for policy purposes.