Effects of B2O3 addition on the formation and properties of bi-based superconductors
B2O3 eklemesinin bizmut tabanlı süperiletkenlerin yapısına ve özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 143564
  2. Yazar: DEVRİM KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZKAN, PROF. DR. NİZAMİ HASANLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık süperiletkeni, X-Işmı kırınımı, kritik akım, kritik sıcaklık, Bi-tabanlı süperiletken, High Temperature Superconductor (HTSC), X-Ray Diffraction (XRD), Bi-based superconductors, critical current, critical temperature
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bizmut tabanlı süperiletkenlerin yapısına ve özelliklerine, B2O3 katkılama etkileri çalışıldı. Yüksek sıcaklık bakır oksit süperiletkenlerinin özellikleri ve bunlara katkılama etkileri özetlendi. Bi-tabanlı süperiletkenlere B2O3 katkılanması ile ilgili çalışmalar incelendi ve araştırıldı. B2O3 katkılamasmın ve ara öğütmelerin, sentezlenen Bi-tabanlı örneklerin elektriksel ve yapısal özelliklerine etkileri gözlendi. X-Işım kırınımı verilerinden örneklerin faz yapıları belirlendi. Direnç, kritik akım ve kritik sıcaklık ölçümlerinden, B2O3 eklemenin ve ara öğütmelerin, örneklerin normal hal dirençlerini değiştirdiği gözlendi. Bununla birlikte, Bi-tabanlı örneklerin kritik akım ve kritik sıcaklık değerleri B2O3 katkılamasından ve ara öğütmelerden fazla etkilenmedi. Öte yandan XRD verileri Bi-tabanlı B2O3 katkılanmış ve ısıtma aralarında öğütülmüş Bi-tabanlı örneklerin içerdiği fazlarda belirgin değişmeler gösterdi. Ara öğütmelerle birlikte son ısıtma aşamalarında B2O3 katkılama (2.5 mol %) Bi-2223 fazım arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of B2O3 addition on the formation and the properties of bismuth-based superconductors have been studied. The properties of copper oxide high temperature superconductors and the effects of substitution were summarized. Previous studies on the effects of B2O3 on Bi-based superconductors were reviewed and examined. Bi-based superconducting samples were synthesized and analyzed in order to observe the changes in the phase formation and electrical properties due to B2O3 addition and intermediate grindings. From the X-Ray Diffraction (XRD) data, the phase content of the samples were determined. Resistivity, critical temperature, and critical current measurements showed that B2O3 addition and intermediate grindings change the normal state resistances of the Bi-based samples. However, the critical currents and critical temperatures of the samples were not affected much by B2O3 addition and intermediate grindings. On the other hand, XRD data revealed that the phase content of the Bi-based samples changes significantly with B2O3 addition' and intermediate grindings. The amount of Bi-2223 phase increases with intermediate grindings and B2O3 addition (2.5 mol %) at the later stages of heat treatment.