The effects of construction materials on thermal comfort in residential buildings; An analysis using Ecotect 5.0.
Meskenlerde bina malzemelerinin ısıl konfora etkisi; Ecotect 5.0. ile bir analiz
- Tez No: 143569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı Malzemeleri, Isıl Konfor, Ecotect 5.0, Meskenler, Doğal Olarak Havalandırılan Meskenler, Construction Materials, Thermal Comfort, Ecotect 5.0, Residential Buildings, Naturally Ventilated Buildings
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada meskenlerde kullanılan yapı malzemelerinin ısıl konfora etkisinin Ecotect 5.0 yardımıyla araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada her biri farklı malzemeden yapılmış Yozgat ilindeki üç ev örnek olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda malzemenin ısıl konfora etkisi analizler ve grafiklerle açıklanmıştır. Araştırma ile ilgili olarak yazılmış eserler gösteriyor ki, ev ahalisinin ısıl tepkileri, pencereleri kontrol edilebilen, böylece doğal olarak havalandırılan binalarda dış iklime bağlıdır. Ayrıca, bu binalarda ev ahalisinin geçmiş ısıl deneyimleri, kontrol edebilme, ve tercihlerdeki değişmeler sayesinde adaptasyon görülmektedir. Bu sebeple, bu çalışma doğal olarak havalandırılan binalarda ısıl konfor düzeyini göstermek amacıyla iç ve dış sıcaklık ve nem verilerini toplamaya yoğunlaşmıştır. Farklı malzemeden yapılmış 3 farklı evden data toplanarak malzemenin ısıl konfora etkisini göstermek amaçlanmıştır. Analizler bilgisayar modellemeleriyle devam edilip parametrenin yapı malzemesiyle sınırlanması sağlanmıştır. Çalışma sonuçlan yapı malzemesinin bina performansı ve doğal olarak havalandırılan binalarda ısıl konforu etkilediğini gösteriyor. Geleneksel yapı malzemesiyle yapılmış ev, tercih edilen ısıl konforu sağlamada daha az enerji harcayarak daha iyi bir performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to provide information about the effects of construction materials on thermal comfort in residential buildings using Ecotect 5.0. Three residential buildings, each of different construction in the province of Yozgat, Turkey were used as study material to this end. At the end of this study, the effects of materials on thermal comfort have been explained by graphical and statistical analysis. Pertinent literature reports that the thermal responses of occupants depend to some extent on the outdoor climate in naturally ventilated buildings with operable windows. Furthermore, an adaptation occurs in these buildings regarding the occupants' previous thermal experiences, the availability of control, and shifts in expectations. The study therefore focused on collecting data on both indoor and outdoor air temperature and humidity to show the comfort level in such buildings. By collecting data on 3 houses constructed of different materials the author aimed to show the effects of materials on thermal comfort. The analyses were further extended with computer simulations, which enabled restriction of the parameters on construction materials. The study has shown that in naturally ventilated residential buildings, construction materials affect both thermal comfort and thermal performance of the buildings. Buildings with traditional construction material showed a better performance in achieving the preferred thermal comfort while decreasing energy costs.