The restoration project of Zaimoğlu Konağı in Sivrihisar
Sivrihisar Zaimoğlu Konağı restorasyon projesi
  1. Tez No: 143570
  2. Yazar: GÖZDE USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Yeniden işlevlendirme, Geleneksel Konut Mimarisi, Sivrihisar, Eskişehir. VI, Restoration, Refunctioning, Traditional Residential Architecture, Sivrihisar, Eskişehir. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu tezin konusu geç devir Osmanlı sivil mimarisi örneği olan Eskişehir, Sivrihisar'da yer alan Zaimoğlu Konağı'dır. Bu çalışmanın amacı, yapının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak restorasyon projesinin hazırlanmasıdır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın tanımı, hangi amaç ile yapıldığı, Zaimoğlu Konağı'nın neden çalışma konusu olarak seçildiği ve nasıl bir çalışma yöntemi izlendiği belirtilmiştir. Genel tanıtımın yapıldığı ikinci bölümde; ilçenin konumu, yerleşimin yapay ve doğal özellikleri, sosyal yapısı ve yapının yer aldığı yakın çevre anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, yapının ve yakın çevresinin bugünkü durumu detaylı olarak incelenmektedir.Dördüncü tülümde ilçenin, yapının yer aldığı mahallenin, yapının ve yapıdaki yaşam tarzının tarihi araştırması anlatılmıştır. Beşinci bölümde yapı ve yapıdaki mimari elemanlar, Sivrihisar ve yakın çevresindeki aynı dönemdeki geleneksel konutlarla karşılaştırmalı çalışması yapılarak değerlendirilmiştir. Altıncı bölümde elde edilen bilgiler değerlendirilerek yapının özgün durumu araştırılmaktadır. Yedinci bölümde toplanan bilgiler ışığında yap değerlendirilerek, restorasyon projesi ile çalışma tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis concentrates on Zaîmoğlu Konağı, which is an example of late Ottoman Period residential architecture dating back to the beginning of 20th century in Sivrihisar, Eskişehir. The aim of this study is to prepare a restoration project for the building to deliver it to the future. The thesis is composed of seven chapters. The first chapter covers introduction, aim and methodology of the study and tine reasons behind the selection of the studied building. The second chapter outiines the study area, Yenice District from the stand point of general settlement characteristics, problems and potentialities. The third chapter describes the present state of the building including the analysis of the condition of the building and of the structure. illThe fourth chapter deals with the historical background of Sivrihisar and the building with its neighborhood. The fifth chapter evaluates the architectural features of the building by comparing it; to the other examples in Sivrihisar and in the nearby environment The sixth chapter searches for the original state of the building. The study ends with a proposal for a restoration project according to the information gathered in the last chapter.