Development and evaluation of a programmble simulation tool for learning physics
Fizik öğrenimi için programlanabilir simülasyon aracı geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143579
  2. Yazar: ERKİN TUNCA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Programming, Physics education, Java, Programmable simulation, Modelling, Misconceptions, Physical World IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
öz FİZİK ÖĞRENİMİ İÇİN PROGRAMLANABİLİR SİMLASYON ARACI GELİŞTİRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Tunca, Erkin Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali Eryılmaz Aralık 2003, 252 Sayfa Bu çalışma Newton fiziğine odaklanan,“gözlemleyerek çalışma”ve“programlayarak çalışma”adlı iki modu destekleyen“Fiziksel Dünya”adlı sanal laboratuar programım geliştirdi.“Gözlemleyerek çalışma”modunda hareket, bilgisayarın bildiği denklemlere göre hesaplanmaktadır.“Programlayarak çalışma'' modunda ise öğrenciler hareket denklemlerini yazmakta ve hesaplamalar bu vdenklemlere göre yapılmaktadır. Toplam altı lise iki öğrencisi altışar saat Fiziksel Dünya'yı kullanarak, bir eğitmen yardımı ile, kuvvet ve hareket kavramlarını çalıştılar. İki öğrenci ”gözlemleyerek çalışma“ modu, iki öğrenci ”programlayarak çalışma“ modu ve iki öğrenci her iki modun karışımı ile çalıştılar. Tüm öğrenciler FCI'dan seçilmiş 10 soruluk bir kuvvet kavram testini ön test ve son test olarak aldılar. Öğrencilerin test sonuçları, Fiziksel Dünya'nın iki modunun ve iki modun birlikte kullanımının, kavram yanılgıları üzerinde etldlerinin bulunması için incelendi. Öğrencilerin çalışmalar sırasındaki faaliyetleri, her grup için, Fiziksel Dünya'nın bilimsel düşünme üzerindeki etkisinin bulunması için incelendi. İlgili alanlardan dört uzman, yazılımı inceledi, değerlendirme formları doldurdu ve geri bildirimlerde bulundu. Öğrencilerin çalışmalar sırasındaki faaliyetlerinden, ”programlayarak çalışma" modunun bilimsel düşünmeye pozitif etkisi için kanıtlar bulundu. Ve iki modun birlikte kullanımının kavram yanılgılarına pozitif etkisi için kanıtlar bulundu. Anahter kelimeler: Programlama, Fizik eğitimi, Java, Programlanabilir simülasyon, Modelleme, Kavram yanılgıları, Fiziksel Dünya vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND EVALUATION OF A PROGRAMMABLE SIMULATION TOOL FOR LEARNING PHYSICS Tunca, Erkin M.S., Department of Secondary Science and Mathermatics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Eryılmaz December 2003, 252 Pages This study developed the software named as“Physical World”which is a virtual laboratory program focusing on Newtonian Physics, which supports two modes called the“studying by observation”and“studying by prograrnming”. In“studying by observation”mode, the motion is calculated due to equations known by the computer. And in“studying by programming”mode, students write equations of iiimotion and the computer calculates motion due to those equations. A total of six high school second grade students studied force and motion concepts, using Physical World with assistance of one instructor, six hours each. Two of the students studied with“studying by observation”, two of the students studied with“studying by programming”, and two of the students studied with use of both of the modes. All students received a test with 10 items chosen from FCIas a pretest and received the same test as a posttest. Students' test results were examined to find effects of Physical World's two modes and use of both of the modes over misconceptions about physics. Their actions and responds were examined to find Physical World's effects on scientific thinking for each of the three groups. Four specialists from related fields examined the software and filled evaluation forms and stated feedbacks. From the responds of students during the studies, evidence of positive effect of using the“studying by programming”mode on scientific thinking was found. And evidence of positive effect of using both modes on misconceptions was found.