Sociospatial impacts of deindustrialization: The case of Karabük
Sanayisizleşmenin toplumsal-mekansal etkileri: Karabük örneği
  1. Tez No: 143578
  2. Yazar: MURAT ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden yapılanma, sanayisizleşme, toplumsal-mekansal gelişme, KARDEMİR, Karabük, Restructuring, deindustrialization, socio-spatial development, KARDEMİR, Karabük
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çalışmada temel hedef, yeniden yapılanmanın, ithal ikameci sanayileşme yaklaşımı çerçevesinde şekillenmiş bir yerleşim olan Karabük'ün, toplumsal- mekansal yapısına etkilerini değerlendirmektir. Karabük örneği, kısıtlı rekabet ortamının bulunduğu bir dönemin toplumsal ve siyasal öncelikleri doğrultusunda kurulmuş bulunan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının, uluslararası rekabet ortamında dışsatıma yönelik büyüme stratejileri karşısında bu önceliklerini yitirmesi durumunu yansıtmaktadır. Son örnekler, Karabük'ün bu gelişmelerle başedemediğini ve yerleşimin sınai temelinin, yerelin iktisadi geçim ve kalkınmasını artık sağlayamadığını göstermekedir. Bu tez çalışması, bu yetersizliğin yereldeki toplumsal-mekansal yansımalarını da gösterme çabasındadır. Fabrikaların kapatılmasının kentin tümü üzerinde yaratacağı önemli olumsuz etkilerin azaltılmasının, çeşitli dönem hükümetlerinin, yükü kısmen çalışanların üzerine yıkan“orta”siyasalar uygulayarak gerçekleştirmeye çalıştığı da gösterilecektir. Fabrikaların uzun dönemde yaşamının olanaklı olsa da zorlu olacağı görünmektedir. Bu nedenle, kentin geleceği de çok hoş bir görünüm vermemektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to evaluate the socio-spatial impacts of the restructuring of a locality, Karabük, which was shaped under a different development strategy, namely, import substitution industrialization strategy. Karabük case shows that establishment of Karabük Iron and Steal Factories was decided on the basis of political and social priorities of a period when there was limited competitive environment and such priorities have lost their primacy under the export oriented growth strategy in a highly competitive international environment. The recent experience shows that Karabük fails to cope with this reality and the industrial base of the locality ever increasingly fails to support the economy of the city. The thesis is also an attempt to show the socio-spatial repercussions of this failure on the locality. It will be shown that, closing down the Factories would have important negative impacts upon the whole city, rather moderate policies have been followed by various governments during the recent decades by partly placing the burden on the workers themselves. In the long term, however, survival of the factory seems to be difficult, if not impossible. Therefore, the future for the city itself looks quite bleak.