Bi-objective bin packing problems
İki amaçlı kutu paketleme problemleri
- Tez No: 143580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL, PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kutu Paketleme, Çok Amaçlı Optimizasyon, Etkin Çözümler, Bin Packing, Multiobjective Optimization, Efficient Solutions
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, ağırlıkları belirli cisimleri eşit kapasitelerdeki kutulara yerleştiren iki amaçlı kutu paketleme problemlerini ele aldık. İlk olarak, kutu kapasitesinden toplam sapmayı ve kutu sayısını en azlamayı amaçladık. Problemin amaç fonksiyonlarının birbiriyle çeliştiğini gösterdik, ikinci olarak, maksimum sapmayı ve kutu sayışım en azlayan problem üzerinde çalıştık. Problemlerin, paralel makinalı çizelgeleme problemine benzerliklerim gösterdik ve çözüm yöntemleri geliştirirken bu benzerliklerden yararlandık. İki amaca göre etkin çözümler elde eden kesin yöntemler geliştirdik. Çözümlerin verimliliğini arttırmak için bazı alt ve üst sınır yöntemleri önerdik. Deneylerimizin sonucu, toplam sapma probleminin, maksimum sapma problemine göre daha kolay olduğunu ve kutu kapasitesinin, cisimlerin ağırlıklarının ve cisim sayısının çözüm süresi ve kalitesi üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Yaklaşımlarımız, cisim sayısı 100 'e kadar olan problemleri makul çözüm süreleri içinde çözmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider two bi-objective bin packing problems that assign a number of weighted items to bins having identical capacities. Firstly, we aim to minimize total deviation over bin capacity and minimize number of bins. We show that these two objectives are conflicting. Secondly, we study the problem of minimizing maximum overdeviation and minimizing the number of bins. We show the similarities of these two problems to parallel machine scheduling problems and benefit from the results while developing our solution approaches. For both problems, we propose exact procedures that generate efficient solutions relative to two objectives. To increase the efficiency of the solutions, we propose some lower and upper bounding procedures. The results of our experiments show that total overdeviation problem is easier to solve compared to maximum overdeviation problem and the bin capacity, the weight of items and the number of items are important factors that effect the solution time and quality. Our procedures can solve the problems with up to 100 items in reasonable solution times.