Leasing; An alternative means of finance for mining investments
Madencilik yatırımları için bir finansman alternatifi: Finansal kiralama
  1. Tez No: 143591
  2. Yazar: AHMET ERDOĞAN NEHROZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansal Kiralama-Borç Alma İkamesi, Madencilik Yatırımları, Ekonomik Değerlendirme, Financial Leasing, Lease-Debt Substitutability, Mining Investments, Economic Evaluation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Finansal kiralama, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir finansman yöntemidir. Türkiye'de, 1985 yılında yürürlüğe giren 3226 sayılı finansal kiralama kanunuyla işlerlik kazanmıştır. Amaç, yatırımları teşvik etmektir. Bu yüzden, KDV ve vergi indirimi gibi birtakım avantajlar getirilerek yatırımların finansmanında kolaylık ve avantaj sağlanmıştır. Finansal kiralama finansmanını değerlendirmek amacıyla finansal kiralama-borç alma ikamesi için bir model geliştirilmiş ve finansal kiralama- borç alma karşılaştırması için uygulama yapılmıştır. Sözkonusu proje TKİ'nin hazırladığı Çan tevzi projesidir. Bu çalışmada projenin ekonomik yönü irdelenmiş ve finansman kısmı finansal kiralama yoluyla tekrar hazırlanmıştır. İki finansman yöntemi arasında adil bir karşılaştırma yapabilmek için aynı ekonomik değerlendirme yöntemleri kullanılmıştır. İki finansman yöntemi arasında daha ileri bir analiz ve karşılaştırma yapabilmek amacıyla iki finans yönteminin duyarlılık analizi yapılmıştır. Finansal kiralama süresinin kısaltılması, fınansal kiralama miktarının azaltılması ve kredi - finansal kiralama faiz oranlarının değiştirilmesi suretiyle değişik durumlardaki sonuçlar incelenmiştir. Sonuçta, değerleri karşılaştırdığımızda, finansal kiralamanın orijinal projeye göre, oldukça karlı olduğunu görüyoruz. Bu sonuç, projenin 32 yıllık gelir ve giderlerinin analiz edilmesiyle elde edildi. Her iki yöntemde gelirler aym olduğuna göre, farkı yaratan gider kısmıdır. Bu da bize finansal kiralamanın daha ucuz bir finansman yöntemi olduğunu gösteriyor. Bu sebeple, finansal kiralama, kamu madencilik projelerine alternatif bir finansan yöntemi olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
Financial leasing, is a widely used finance instrument in the developed countries. In Turkey, the use of financial leasing started with the enact of financial leasing law numbered 3226 in the year 1985. The aim was to encourage investments. Therefore the law brings some advantages for the finance of investments, like VAT reduction and tax deduction, making the investment finance easier and more advantageous. In order to evaluate the lease finance opportunity, a model is developed for the assessment of lease-debt substitutability and lease versus debt comparison is conducted with a case study. The project is taken from TKI, namely, the expanding investment project of Çan. The economic side of the project is studied and the actual project is modified as it is to be done by financial leasing. In order to make a fair comparison between the two investment finance cases, the same economic evaluation methods are used. The evaluation study is taken one step further and sensitivity of both finance methods are studied. The leasing period is decreased, lease amount is decreased and finally different interest rates are studied for the actual project and leasing. At the end, when the results are compared, the financial leasing finance is considerably more profitable. This conclusion is obtained for the 32 years analysis of the investment incomes and costs. Since the incomes are constant for both cases, the costs part determines the difference. This means that financial leasing is a cheaper financial instrument. Hence, financial leasing can be considered as an alternative way of finance for the public mining projects.