Measurement and evaluation of fire service accessibility by using GIS: A case study on Çankaya district, Ankara
İtfaiye erişebilirliğinin CBS kullanarak ölçme ve değerlendirilmesi: Ankara, Çankaya ilçesi alan çalışması
  1. Tez No: 143595
  2. Yazar: KIVANÇ ERTUĞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK, PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Erişebilirlik, İtfaiye Erişebil iri iği, Yangına HazırlıklıJık, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İnsanoğlu, hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olan yangın olgusuyla her zaman süregelen bir mücadele içinde olmuştur. Yangın ani ve beklenmedik bir afettir ve önlem alınmadığı taktirde her an ve her ölçekte yaşanabilir ve büyük zararlar verir. Yangın yaşamın bir gerçeğidir fakat şu unutulmamalıdır ki; yangına hazırlıklı olarak bu zararları asgaride tutmak mümkündür. Yangına hazırlıklılık, yangın çıktığı zaman en kısa sürede ve en az zararla söndürülmesini amaçlayan faaliyet ve önlemler bütününü içerir ve zaman, yangına hazırlıklı olmanın en hayati bileşenlerinden biridir. Zaman, yangın sürecinde, bir hayatı kurtarmayı yada onlarcasını kaybetmeyi, bir evi kurtarmayı yada tüm sokağı kaybetmeyi belirler. Zaman boyutu düşünüldüğünde erişebilirlik olgusunun yangın hazırlıklılığı içindeki rolü ve önemi yadsınamaz bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır, itfaiye erişebilirliğinin ölçülmesi ve itfaiye birimlerinin kritik süreler içinde nerelere müdahale edebileceklerinin saptanması, bu bölgeler için öncesinden önlemler alınabilmesini sağlar. Bu anlamda, yapılan çalışmada Çankaya ilçesi itfaiye erişebilirliğinin coğrafi bilgi teknolojileri yardımıyla ölçülmesi ve sonuçlarının değerlendirilerek yangına müdahale süresi açısından sorunlu alanların tespit edilmesi ve tedbirler önerilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human being has always been in a continual struggle with fire, which is an undeniable reality of life. It is a sudden and unexpected event and can occur anywhere, any time and at any scale causing irreversible damages to human life and property. Fire is a fact of life, but it is always possible to decrease the effects of fires by fire preparedness. Preparedness can be defined as a preparatory phase, including activities and precautions in order to be ready for emergency response and recovery and it is absolute that time is one of the most vital and impon)ant component of fire preparedness. In fire case, time can mean the difference between loosing a life or saving a life or loosing a room or loosing the whole houses of a street. When time is considered, accessibility concept takes its place in fire preparedness realm. Measuring fire service accessibility and understanding the ability of response units for a quick response gives a way for taking precautions in fire preparedness. By such an approach this thesis aims to measure and evaluate the accessibility of the fire units in Çankaya district and to find out the critical areas that have low accessibility by using GIS.KEYWORDS: Accessibility, Fire Service Accessibility, Fire Preparedness, Geographical Information Systems (GIS).