Robust portfolio planning in the presence of market anomalies
Anomalilerin bulunduğu piyasada sağlam portföy planlaması
- Tez No: 143600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anomaliler, Portföy Seçimi, Gürbüz Optimizasyon, Stokastik Planlama, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Dolar Kuru, Anomalies, Portfolio Selection, Robust Optimization, Stochastic Programming, Istanbul Stock Exchange, USD-TL Exchange Rate
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışma İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) getirilerini çeşitli anomalilerin varlığı açısından incelemektedir. İlk aşamada IMKB ve Amerkan Doları getirilerinde haftanın günü, ay dönümü, ay dönümünü çevrelen günler, mevsimsellik, ocak ayı, yıl dönümü, tatil ve bono ihalesi etkileri araştırılmıştır. Anomalilerin incelenmesinden elde edilen bilgiler çalışmanın ikinci aşamasında geliştirilen sağlam portföy planlamasında günlük IMKB ve Dolar getirilerin hesaplanmasında tek belirleyici olarak kullanılmaktadır. Sağlam optimizasyonla planlamada anomalilerin kullanılması risk alan ve riskten sakınan unsurların bir dengesini sağlamaktadır. Model makroekonomik bir krizi de içeren değişik senaryolar altında çalıştırılmıştır. Birbirinden çok farklı karakterler taşıyan üç planlama döneminde yapılan testlerde, dönem sonu varlığın dönem başı varlığına göre Toptan Eşya Fiyatları Endeksi'ndeki (TEFE) artışın çok üstünde arttığı yani reel kar sağlandığı görülmüştür. Bu çalışma ile IMKB'de çeşitli anomaliler saptanmış ve bu bilgi kullanılarak kısa vadeli kar sağlamada sağlam optmizasyonun geçerli bir yaklaşım olduğunu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the performance of the Istanbul Stock Exchange (ISE) for a wide variety of anomalies. Day of the week, turn of the month, turn of the month surrounding days, Seasonality, January, turn of the year, holiday and bond auction effects are examined for ISE and USD returns in the first part of the study. The information provided by this analysis is then used as the single determinant of daily ISE and USD returns in a portfolio model using robust optimization (RO) in the second part of the study. Using anomalies in planning within a RO framework establishes a balance between risk seeking and risk averse behaviours. The model is implemented under different scenarios including a scenario of macroeconomic crisis. Three planning horizons with different characteristics are used in testing and all applications result in real profit generation such that terminal wealth figures increase considerably more than Wholesale Price Index (WPI) figures. This study establishes several anomalies for the ISE and demonstrates that robust optimization is a viable approach to make use of this information for short term profits.