Studies on analyte transport by ETV and investigations on volatile gold species using in situ trapping in a graphite tube and determination by etaas
ETV ile analit aktarımı ve uçucu altın bileşiklerini grafit tüp içerisinde ön-zenginleştirerek etaas ile tayini
  1. Tez No: 143606
  2. Yazar: GÜLAY ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrotermal Buharlaştıncı, ETV-ICPMS, Analit Aktarma Verimliliği, Elektrostatik Toplama, Taşıyıcılar, ICPMS, Akışa Enjeksiyon, Buhar Oluşturulmalı Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Altın, Yerinde Tuzaklama, Değiştiriciler, Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Electrothermal Vaporization, ETV-ICPMS, Transport Efficiency, Electrostatic Deposition, Carriers, ICPMS, Flow Injection, Vapor Generation Atomic Absorption Spectrometry, Gold, In Situ Trapping, Modifiers, Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Elektrothermal buharlaştırıcıdan (ETV) analit aktarımı verimliliğinin tayini için laboratuvar koşullarında yeni bir elektrostatik toplayıcı tasanmlanmıştır. Bu deneysel düzenek eksi korona boşalımı ile analiti alıkoymakta kullanılmıştır. Net analit aktarımı verimliliğini tayin etmek için ETV-ICPMS'de kullanılan koşullar uygulanmıştır. Be, Cd, in, Pb ve Bi elementleri için sırası ile % 26+3, % 39+8, %35 +1, %50 +11 and %35+l mutlak aktarım verimi bulunmuştur. Taşıyıcı olarak Pd ve NaCl kullanıldığında ise mutlak aktarım veriminde az miktarda bir artış sağlamıştır. ETV sinyalini zaman boyutunda genişleterek ICPMS ile tam kütle taraması yapılabilmesi için transient uzatma odacığı (TEx) kullanılmıştır. Genel olarak Pd, NaCl ve Mg(N03)2 değiştiricileriyle analit sinyallerinde TEx varlığında ve yokluğunda önemli farklar gözlenmemiştir. Sulu sodyum tetraborat çözeltisi ile asitli ortamda hazırlanan altın çözeltisinin birleştirilmesi ile oluşan uçucu altın türleri grafit tüp içerisinde ön-zenginleştirilip aynı ortamda atomlaştınlarak filiz örneklerinde altın tayinine uygulanmıştır. Gözlenebilme sının 5.0 mL örnek ile 2.56 jag/L olarak bulunmuştur. Demirin girişim etkisi ayrıntılı olarak çalışılmıştır. Altının Pd, ir, Cu, Ag ve W kaplanmış grafit yüzeylerinde ön-zenginleştirilmesi ve atomlaştınlması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A novel laboratory-constructed electrostatic precipitator for the determination of analyte transport efficiencies from a tube furnace electrothermal vaporization (ETV) sample introduction system is described. This simple experimental set up captures the analyte electrostatically using a negative corona discharge. The absolute transport efficiencies using experimental conditions typical of those applied to real analysis by ETV-ICPMS were determined for Be, Cd, In, Pb and Bi, and found to be 26±3%, 39±8% 35 ±1%, 50 ±11% and 35 ±1%, respectively. Pd and NaCl were evaluated as“carriers”and were found only marginal increases in analyte transport for the elements investigated. Transient extension (TEx) chamber was developed to provide a simple means of lengthening an ETV signal for the purpose of obtaining a full mass scan from a single ETV firing with ICPMS detection. In general, there was no significant change in the analyte signal using Pd, NaCl or Mg(NC>3)2 carriers when comparing results with and without TEx chamber. Gold was determined in ore samples following generation, separation, collection on the graphite tube inner wall and atomization of its volatile species formed by the merging of an acidified sample solution with an aqueous sodium tetrahydroborate solution at room temperature. Interference effects of Fe were studied in detail. A detection limit of 2.56 ug/L (3cr) was obtained with a 5.0 mL sample volume. Atomization of gold from Pd, Ir, Cu, Ag and W coated graphite tubes following by trapping of the gaseous volatile species on these surfaces has been investigated.