Application of time-domain technique to study the ray movement inside bounded anisotropic medium
Sınırlı anisotropik ortamlarda dalga ilerleyişinin incelenmesi için zaman-alanı tekniğinin uygulanması
  1. Tez No: 143605
  2. Yazar: ALPER BİBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman-Alan Metodu, matematiksel billiard, anisotropi, ışın trajektörisi, kaustik, grup hızı, faz hızı, Time-Domain Mapping Method, mathematical billiard, anisotropy, ray trajectory, caustics, group velocity, phase velocity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez, sınırlı anisotropik ortamlarda dalga ilerleyişi probleminin Zaman- Alanı çözümü ile ilgilenmektedir. Kristal sınırlarındaki ardışık iki dalga yansıması arasında geçen dalga ilerleme süresi, enerji transferi trajektörisinin karekteristiği olarak kullanılabilir. Bu çalışmada, optiksel olarak tek-eksenli küresel kristal de elektromanyetik dalga ilerleyişi sayısal metodoloji ile ve analitik olarak hesaplanarak sunulmuştur. 2-Boyutlu, eliptik ve rastgele seçilmiş diferansiyel eğri sınırlı anisotropik per- mitivite ile tanımlanan kristallerdeki dalga ilerleyişinin“one-to-one mapping”yöntemi ile isotropik kristal problemine dönüşebileceği ve anisotropik küredeki 3D dalga ilerleyişinin isotropik spheroid problemine dönüşebileceği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis deals with the Time-Domain solutions of the ray movement problems inside some bounded anisotropic regions. The time of propagation between two adjacent ray reflections from the crystal boundary is offered to be used as the characteristics of the energy transfer trajectory. In this work, numerical and analytical investigations of electromagnetic ray propagation inside a sphere, made up of optically uniaxial crystal, are presented. The existence of one-to-one mapping of 2D ray movement problems inside anisotro pic regions bounded by ellipse and arbitrary differentiable curve onto the ray movement problems inside regions possessing isotropic properties, and the ex istence of one-to-one mapping of 3D ray movement problem inside anisotropic sphere onto the problem inside isotropic spheroid have been proved.