Semi-dynamic modeling of tactical level land combat
Taktik kara muharebelerinin yarı-dinamik olarak modellenmesi
  1. Tez No: 143626
  2. Yazar: HALUK AYGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heterojen Muharebe, Kuvvet tahsisi, Kesikli-Zamanlı Stokastik Model, Lanchester Modeli, Silah Etkinliği, Heterogeneous Combat, Force Allocation, Discrete-Time Stochastic Model, Lanchester Model, Weapon Effectiveness
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada, heterojen kuvvetleri içeren taktik seviyedeki kara muharebesi için bir model çatısı sunuyoruz. Burada birbiri ile etkileşim içerisinde olan üç modeli içeren entegre bir sistem önermekteyiz. Bu modeller: (1) kuvvet tahsisi için bir optimizasyon modeli, (2) kesikli-zamanlı bir stokastik model içeren ve kuvvet tahsisi sonuçlarını geçerleyen zayiat simülasyon modeli, ve (3) silah etkinlik indeksi güncelleme modelidir. Bizim yaklaşımımız, muharebeyi safhalara ve alt- muharebelere ayrıştırmaya dayanmaktadır. Herhangi bir safhadaki alt-muharebeler bu üç modeli kullanarak çözümlendikten sonra, sonuçlar bir sonraki safhaya aktarılmakta ve böylece yarı-dinamik bir ortam oluşturulmaktadır. Ayrıca, kuvvetlerin birleşiminden ve bölünmesinden kaynaklanan sinerjik etkiler ile angajman, muharebe dışı kayıp, ve takviye gibi olayların etkileri de modele yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we present a modeling framework for tactical level land combat involving heterogeneous forces. We propose an integrated system, consisting of three models interacting with each other. These models are: (1) an optimization model for force allocation, (2) an attrition simulation model, including a discrete-time stochastic model, that validates allocation results, and (3) a weapon effectiveness index update model. Our approach is based on decomposing the overall combat into stages and mini-battles. Mini-battles of one stage are solved using the three models, and the results are passed to the subsequent stage, creating a semi-dynamic environment. We also incorporate in our modeling approach the influence of events such as synergistic effects resulting from force combination and division, engagement, noncombat loss, and reinforcement.