Development of a scheduling methodology for flexible manufacturing management systems using fuzzy logic approach
Esnek imalat yönetim sistemleri için fuzzy mantığı yaklaşımı kullanılarak bir çizelgeleme yöntemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 143625
  2. Yazar: OKAN BİLKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN, DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EİS, parça tipi önceliği, çizelgeleme, fuzzy mantığı, fuzzy çizelgeleme, FMS, part type priority, scheduling, fuzzy logic, fuzzy scheduling
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Esnek imalat Sistemi (ElS)'nin işleyişi karmaşık ve zaman alıcı bir işlem olup, tüm teknolojik ve idari etkenlerin aynı anda dikkate alınmasını gerektirmektedir. Planlama ve kontrol işlevlerindeki etkili çizelgeleme stratejileri esneklik ve yüksek verim elde edilmesindeki en gerekli unsurlardan biridir. Çizelgeleme için geliştirilen yöntemler ya EİS'de uygulanamayacak kadar spesifik ya da yöntemin belkemiğini oluşturan varsayımlar sonucunda teorik olmaktan öteye gidemeyen yaklaşımlardır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, üretilecek parça tiplerinin önceliğini belirlemek amacı ile fuzzy mantığı kullanılarak bir karar verme mekanizması oluşturulmuştur, önerilen algoritmanın ikinci safhasında ise operasyon-makina tahsisi yapılmaktadır. Fuzzy karar verme mekanizması kullanılarak belirli bir zaman aralığı için çizelge oluşturulmaktadır. Algoritmada ayrıca her bir kriterin sonuca etkisini belirlemek amacı ile bir kriter katkı değiştiricisi de kullanılmaktadır. Eğer bir makina belirli bir zamanda bozulursa ve bir süre için kullanılamayacak durumda olursa, algoritma çizelgeyi işlemlerin tümünü mümkün olan en kısa sürede tamamlayacak şekilde modifiye etmektedir. Sonuç olarak, önerilen algoritma en uygun çizelgeyi oluştururken, kafile büyüklüğü bölünmesine imkan tanımakta ve anlık makina yoğunluğu ve gecikme cezalan gibi parametreleri de göz önüne almaktadır.
Özet (Çeviri)
The operation of an FMS is a complex and time-consuming task, and simultaneous consideration of all technological and managerial elements is essential. Effective scheduling strategies in the frame of planning and control functions are crucial to the achievement of the objectives of flexibility and high productivity in FMS. The methods developed for scheduling are either too specific so that it is impossible to realize on a real FMS or include several assumptions that form the backbone of the methodology, which keeps the approach only on a theoretical basis. In the first part of this study, an attempt is made to develop a fuzzy logic based decision-making procedure to determine priorities for part types that are to be machined. In the second stage of the proposed algorithm, the operation-machine allocation decisions are made. The schedule for the system is generated for a certain time period with the help of fuzzy decision-making. A criteria contribution modifier is used in the algorithm, by which, the contribution of each criterion to the final solution can be modified by the user. If a machine fails at a certain time and becomes unavailable for a certain period, the algorithm modifies the schedule and dispatches some operations to other available machines in order to minimize the makespan. As a result, the proposed algorithm, while generating the most feasible schedule, enables batch size division, taking into account parameters such as the instantaneous machine utilization rates and penalty costs.