Controlled release systems for anticancer drugs and drug targeting in cancer therapy
Anti-kanser ilaçların kontrollü salımı ve ilaç hedefleme
- Tez No: 143642
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI, PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Jelatin mikrokûreler (GMs), antikanser ilaçlar, kontrollü salım, kanser, GM-BSA konjugaü, ilaç hedefleme, Gelatin microspheres (GMs), anticancer drugs, controlled release, cancer, GM-BSÂ conjugate, drug targeting
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kanser tedavisinde, ilaçları tümör bölgesine taşıyacak ve bu bölgede belli bir zaman içerisinde ilahların şahmını gerçekleştirecek, uzun süreli ve etkili bir tedavi yöntemi oluşturacak bir sistem hazırlanması uygun görülmüştür. Bu çalışmada, jelatin matriks materyali kullanılarak bir ilaç hedefleme ve kontrollü salım sistemi hazırlanması amaçlanmış ve hedefleme etkinliğim belirlemek amacıyla nıikrökürelere antikorlar bağlanmıştır. Bu çalışmanın birinci kısmında, jelatin mikroküreler, emülsiyon polimerizasyon tekniğiyle su/yağ emülsiyonu kullanılarak hazırlanmış ve glutaraldehit veya karbodiinıit kullanılarak çarpraz bağlar oluşturulmuştur. Hazırlama parametrelerinin mikrokürelerin kimyasal ve fiziksel özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Jelatin konsantrasyonun azaltılması, çarpraz bağlayıcı miktarı, ısı süresi ve karıştırma hızının artırılması, mikroküre boyutunun küçülmesini sağlamıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise mikrokûreler içerisine üç farklı antikanser ilacın, ör: colchicine, methotrexate ve 5-fluorouracil, tutuklanmıştır. İlaç salım çalışmalarından, yapılarında çok çarpraz bağlayıcı içerenlerden ilacın daha yavaş salındığı belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü kısmında, jelatin mikroküre-bovine serum albumin (GM4-BSA) konjugatları hazırlanmıştır. îmmündifüzyon ve immünfloresan testlerinden elde edilen sonuçlar, bağlanmış BŞA'nın anti- BSAya karşı %80 oranında aktif olduğunu göstermiştir. Çalışmanın dördüncü kısmında, mikrokûreler içerisine tutuklanmış ilaçların sitotoksik etkileri MCF-7 meme kanseri hücreleri kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlar, mjkrokürelerden ilaç salım hızı arttıkça canh hücre sayısının azaldığını göstermiştir. Jelatin mikrokûreler, kanser tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç hedefleme sistemi olarak umut vericidir.
Özet (Çeviri)
For the treatment of cancer, design of a system which carries the drugs to the tumor area and release the drug in that region for a certain period seems very appropriate for an effective, long term therapy. In this study, it is aimed to prepare such a drug targeting and controlled release system for anticancer drugs by using gelatin microspheres as drug carrier matrices and conjugation to antibodies was achieved to search for the drug targeting efficiencies. In the first part, various gelatin microspheres were prepared by water/ oil emulsion polymerization technique and crosslinked with glutaraldehyde or carbodiimide. The influence of preparation parameters on chemico- physical characteristics of microspheres were investigated. Decrease in- gelatin concentration and increase in crosslinker concentration, heat treatment period and the stirring rate caused a decrease in microsphere diameters. In the second part, colchicine, methotrexate and 5-fluorouracil were loaded into GMs. From the in vitro drug release studies, particularly slower release profiles were obtained for highly crosslinked microspheres. In the third part, conjugation of gelatin microspheres to bovine serum albumin (GM-BSA) was examined. Results of mxmunodiffusion and immunofluorescence experiments iridicated that there was about 80% binding between conjugated BSA and anti-BSA. In the fourth part, cytotoxicity efficiencies of entrapped anticancer drugs were determined in MCF-7 breast cancer cell üne. Results indicated that the cell viability was decreased as release rate of drug from microspheres was increased. Gelatin microspheres offered to be promising systems for targeted anticancer drug delivery.