Parallelization of the forward and inverse problems of electro-magnetic source imaging of the human brain
Elektro-manyetik kaynak görüntüleme ileri probleminin paralel bilgisayar ortamında çözülmesi
- Tez No: 143655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT GÜNERİ GENÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paralel Programlama, EMKG, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Uç alanı, Karşılıklı Yaklaşım, Geri Problem, Parallel Processing, EMSI, FEM, Lead Field, Reciprocal Approach, Inverse Problem
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Elektro-Manyetik Kaynak Görüntüleme (EMKG) ileri problem formülasyo- nu doğrudan ve karşılıklı yöntemler kullanılarak sayısal olarak uygulanmıştır. Manyetik karşılıklı problemi için basitleştirilmiş bir formülasyon önerilmiştir. Bu formülasyon ile manyetik alanların gerçekçi kafa modelleri ile hızlı çözümü mümkün olmaktadır. İleri problem formülasyonları Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) ile sayısal olarak çözülmektedir. EMKG problemlerinin hızlı çözümü için PC tabanlı bir paralel bilgisayar kümesi oluşturulmuştur. Büyük SEY matris denklemleri bu kümede paralel tekrarlaman yöntemlerle çözülmektedir. Doğrudan ve karşılıklı ileri problem yaklaşımlarının doğruluğu küresel model lerde elde edilen analitik çözümlerle karşılaştırılarak kontrol edilmiştir. Potan siyel ve manyetik alan çözümleri için iki yaklaşımda da %1'in altında Göreceli Fark Ölçütü (GFÖ) bulunmuştur. Karşılıklı yaklaşım kullanıldığında, 100000 düğümlü bir ağ yapısında 256 elektrot (algılayıcı) için elektrik (manyetik) uç alanı çözümü yaklaşık 3 saat sürmektedir. Uç alanları hesaplandıktan sonra voltaj ve manyetik alanların çözüm süresi analitik çözüm sürelerine yakın (yaklaşık milisaniye) olmaktadır. Elektrik ve manyetik ölçümlerin iletken lik değişimlerine duyarlılığı için formülasyonlar türetilmiş ve SEY ile uygu lanmıştır. Geri problem için de Levenberg-Marquardt ve karşılıklı yaklaşım kullanılarak gerçekçi kafa modelleri için çözümler alınmıştır. Karşılıklı yaklaşım, SEY ve parallel programlama ortamı ile EMKG ileri ve geri problemleri için güçlü bir çerçeve yaratılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conventional and reciprocal approaches for the forward problem for mulation of the Electro-Magnetic Source Imaging (EMSI) are numerically im plemented. A simplified form of the formulation for the magnetic reciprocal problem is proposed. The formulation allows efficient solution of the magnetic fields using realistic head models. Numerical solutions of all forward prob lem formulations are based on the Finite Element Method (FEM). A parallel PC-based workstation cluster is constructed for efficient solution of the EMSI problems. Large FEM matrix equations are solved using an iterative paral lel solver. The accuracy in the solutions of the two approaches (conventional and reciprocal) are assessed by comparing the results with the analytical solu tions using a spherical head model. For potential and magnetic field solutions, both approaches yield Relative Difference Measures (RDMs) which are less than 1%. Using the reciprocal approach, the computation time for the electric (magnetic) lead field for 256 electrode pairs (sensors) is about 3 hours using the parallel platform for a 100000 node mesh. Once the lead fields are calcu lated, the solution times for the voltages and magnetic fields are comparable to the analytical solutions (on the order of milliseconds). Formulations for computing the sensitivity of electric and magnetic fields to conductivity per turbations are derived. These formulations are implemented using the FEM. The inverse problem is solved using the Levenberg-Marquardt algorithm and the reciprocal approach for realistic meshes. The reciprocal approach using the FEM and the parallel processing platform forms a powerful framework for the forward and inverse problems of EMSI.