Tarih, gelenek ve yöre referanslı yapı yaklaşımlarının 20. yüzyıl Türkiye mimarisindeki uygulamaları üzerine bir inceleme
An analysis concerning the implementations of the history, tradition and local reference-approaches on the 20th century Turkish architecture
  1. Tez No: 168425
  2. Yazar: ESRA SARIFAKIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALTAN AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 20.yy Türkiye mimarisi, kimlik, gelenek, ulusallık, yerellik. viii, 20th Century Turkish architecture, identity, tradition, nationality, local. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Modern mimarlık hareketinin ağırlığını yitirişi ile dünyada mimarlık alanında yeni düşüncelere ve görüşlere doğru yönlenildiği bir gerçektir. Batı kaynaklı olan bu görüşler dünyanın hemen her yöresine hızla yayılmıştır. Ülkemizde de görülen tarih, gelenek ve yöre referanslı bu yaklaşımlar ikinci bölümde dünyadan ve ülkemizden örneklerle incelenerek kavramsal tanımlan üzerinde durulmuştur. Görüldüğü gibi belli dönemlerde farklılaşan mimarlık, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kendisini gerek kuramsal gerekse pratik anlamda bir zemine oturtma çabası içindedir. Türkiye mimarlığının yaşadığı kimlik kaygısı yani evrensellik/ulusallık ikilemi ve mimarideki yansıması kısaca üçüncü bölümde özetlenmiştir. Çağdaş Türk mimarlığının kökenleri üstünde durulduğu zaman bu mimarlığı hazırlayan düşüncelerin bazılarının daha önceki dönemlere uzandığı görülmektedir. 20. yüzyıl Türkiye Mimarlık tarihinin geçmişine göz attığımızda ulusal mimarlık dönemlerinin batılı arayışlara tepki olarak ortaya çıktığım görmekteyiz. Bu bağlamda Türk mimarlık düşüncesinin tarihsel süreç içindeki yerini belirleyebilmek ve 20. yüzyıl Türkiye Mimarlığının ulusallık/yerellik bağlanımda geçirdiği süreci daha iyi kavramak adına zeminini hazırlayan batılı gelişmelere dördüncü bölümde yer verilmiştir. İdeoloji-mimarlık bütünleşmesinin ilginç gelişmelerinin izlendiği ulusallık/yerellik esaslı bu akımların oluşmalarının gerisinde yatan etmenlere değindikten sonra, nitelikleri, benzer ve farklı yanlan, özellikleri beşinci bölümde örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise tezde anlatılmak istenen ana temaya uygun alarak; konu bağlanımda geçmişte ve günümüzdeki uygulamaların ele alınmasıyla gözönüne serilen kavramsal kaygılara dikkat çekilerek“geçmişi yorumlama; kopyacılıktan uzak, anlama, yorumlama, ders çıkarma, çağa ve yeni şartlara adapte edebilme şeklinde olmalıdır”düşüncesi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is a reality that since the affect of the modern architecture movement has decreased, new thoughts and views are in the foreground regarding architecture in the world. These views based in the West have become widespread immediately. These history, tradition and local reference-approaches, which are also seen in Turkey, are examined through examples in the world and in Turkey and their conceptual definitions are expressed in the second part. As seen, architecture, which can be different in certain periods, is searching a way to find a base from the conceptual and practical standpoints both in Turkey and in the world. The concern of identity experienced by the Turkish architecture, in other words, national/global dilemma and its reflection on the architecture is summarized in the third part. When the roots of the Turkish architecture are considered, it can be viewed that some of the thoughts, which prepare this architecture, date back to previous eras. When we look at the history of the 20th Century Turkish Architecture, we can see that national architecture periods emerged from the reaction against the Western searches. Within this context, in order to determine the place of the Turkish architecture view in the historical process and to comprehend the process of the 20 Century Turkish Architecture from the national/local standpoint, developments in the West are explained in the fourth part. After the factors are considered which cause these national/local searches in a period when interesting developments regarding the ideology-architecture integration are observed; their features, similarities and differences are explained through examples in the fifth part. In the conclusion part, in line with the basic theme defined in the thesis, conceptual concerns regarding the implementations in the past and in the present are pointed out and“interpreting the past should be in a way of avoiding from copying, comprehending, commenting, learning lessons and adapting with the new conditions”.