Yeni Türkiye devleti'nin yapılanmasında Mahmut Esat Bozkurt (1892-1943)
Mahmut Esat Bozkurt in the reconstruction of the new Turkish state (1892-1943)
  1. Tez No: 143890
  2. Yazar: ŞADUMAN HALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmut Esat, Türkiye Büyük Millet Meclisi, İktisat Vekili, Adliye Vekili, Kemalist İdeoloji
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 604
Özet
11 DOKTORA TEZ OZU YENİ TÜRKİYE DEVLETİ'NİN YAPILANMASINDA MAHMUT ESAT BOZKURT (1892-1943) Şaduman Halıcı Tarih Anabilim Dalı Türkiye Cumhuriyeti Bilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aralık 2003 Danışman: Prof. Dr. İhsan GÜNEŞ Mahmut Esat; İstanbul'dan Lozan'a uzanan öğrenim yıllarında özgürlüğün olmadığı bir ülkede özgür olmanın önemini, Türklüğün içerde hor görüldüğü, dışarıda“barbar”olarak nitelendirildiği bir ortamda Türklük bilincini, kapitülasyonlarla bir devletin değil pek çok devletin sömürgesi durumuna düşürülen bir ülkede bağımsız olmanın değerini kavradı. Altı yüz yılı aşan bir İmparatorluğun yıkılışına ve yeni bir devletin kuruluşuna tanık oldu. Kimi zaman silahıyla, kimi zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nde sade bir milletvekili, kimi zaman hükümet üyesi, kimi zaman da bir aydın olarak gazetelere yazdığı yazılarıyla çağdaş Türkiye'nin yapılanmasında etkin bir rol oynadı. Bağımsızlık mücadelesinin en çetin günlerinde; yanmış, yıkılmış bir ülkede henüz otuz yaşında İktisat Vekilliği, teokratik düşüncenin tüm gücüyle kendisini hissettirdiği toplumsal bir yapıda ise.Adliye Vekilliği gibi zor görevleri yükümlendi. Türkiye'de ilk kez bir iktisat kongresi düzenleyerek ekonomik bağımsızlığın nasıl kazanılacağı konusunda yol gösterici oldu. Ulusal ekonominin ve sosyal devlet ilkesinin önemini vurguladı. Adliye Vekilliği döneminde çıkardığı yasalarla çağdaş, laik bir devlet ve toplum yapısının temellerini attı. Yolsuzluklarla, rüşvetle mücadele etti. "Atatürk İhtilalF'nin ortaya koyduğu ilkeleri büyük bir duyarlılıkla savundu. Ulusal kurtuluş savaşının ilk günlerinden itibaren yeni Türkiye'nin nasıl yapılanması gerektiği sorusuna verdiği yanıtlarla Kemalist ideolojinin ilk kuramcılarından biri oldu.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Mahmut Esat, through out his education years from Istanbul to Lozan, was aware of the importance of freedom in a country where there was none. He understood the significance of consciousness of being a Turk, while inside the boarders of his country being a Turk was be littled and outside its boarders, it was perceived as being a“barbar.”Esat especially comprehended the value of independence in his country where it was colonized by several countries through capitulations. He witnessed end of a six hundred years old empire and birth of a new country. Mahmu Esat, sometimes with his gun, sometimes as a parlementer in Turkish National Assembly, sometimes as a goverment member and sometimes as an intellectual writing for newspapers took active role in the establishment of a contemporary Turkey. During the most difficult days of the independence war, in a burnt down and destroyed country, at the age of thirty, he became the Ministry of Economy. İn a time when the theocratic thought dominated the social structure he undertook the responsibility of Ministry of Justice. M. Esat organized the first economy congress and for the first time guided the Turkish nation on how to gain economic independence. He emphasized the importance of national economy and the principle of social state. When he was the Minister of Justice, with his legislations he established the roots of a contemporary, secular country and a social structure. He combated against bribery. He defended the principles of Atatürk' s revolutions. From the very first day of independence War Mahmut Esat answering the question of how to structure a new Turkey, became one of the first theorist of the Kemalist ideology. Mahmut Esat, Turkish National Assembly, Ministry of Economy, Ministry of Justice, Kemalist Ideology.