Genel lise öğrencilerinin tarih dersine karşı tutum düzeyleri ve bu tutumların oluşumunu etkileyen faktörler
High school student's level of attitude towards history lesson and the faktors affecting the formation of these attitudes
- Tez No: 144058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Attitude, High school, student
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ill ÖZET GENEL LİSE ÖĞRENCİLERİNİN TARİH DERSİNE KARŞI TUTUM DÜZEYLERİVE BU TUTUMLARIN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER GAZEL YILDIRIM, Ayşe Yüksek Lisans Tezi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet OCAK Ortak Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zekeriya NARTGÜN Aralık, 2004, 68 sayfa Bu araştırmada genel lise öğrencilerinin tarih dersine karşı tutum düzeyleri ve bu tutumların oluşumunu etkileyen faktörler incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Düzce Lisesi'nde öğrenim gören 1993 öğrencinin %30'unu temsil eden 598 öğrenciden oluşmaktadır.IV Araştırmanın problemine ilişkin veriler, konu alanı uzmanlarının görüşlerine başvurularak, araştırmacı tarafından hazırlanıp geliştirilen, tarih dersi tutum ölçeği ve öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma verileri SPSS programında çözümlenmiş, standart sapma, t testi, varyans analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Ayrıca nitel çözümleme yöntemlerine de başvurulmuştur. Araştırma bulguları ile tarih dersine karşı tutum oluşturmada cinsiyetin etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuca göre tarih dersi ile ilgili yaşantılar arttıkça derse karşı tutumlarında bir değişiklik olmadığı düşünülebilir. Ailelerin sosyo-ekonomik durumlarının tarih dersine karşı tutumların oluşumunda etkili olmadığı saptanmıştır. Tarih dersine karşı tutum düzeyleri yüksek olan öğrencilerin Sosyal Bilimler ve Türkçe-Matematik alanlarını seçtikleri anlaşılmıştır. Tarih dersine karşı tutumların oluşumunda bireysel farklılıklar, öğretmen, öğretim yöntem tekniklerinin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelime: Tutum, Genel Lise, Öğrenci
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH SCHOOL STUDENT'S LEVEL OF ATTITUDE TOWARDS HISTORY LESSON AND THE FACTORS AFFECTING THE FORMATION OF THESE ATTITUDES GAZEL YILDIRIM, Ayşe Master Thesis for Social Sciences Teaching Advisor : Assistant Prof. Dr. Ahmet Ocak Asistant Prof. Dr. Zekeriya NARTGÜN September 2004, 68 pages The purpose of this research is to study the High School student's level of attitude towards History Lesson and the factors affecting the formation of these attitudes. The model of research comprises 598 students, who represent 30 % of the total 1993 students at Düzce High School in 2003-2004 Academic Year.VI The data concerning the problem of the research has been obtained by consulting the specialists in the domain, and from the History lesson behaviour scale prepared and developed by the researcher and also from the interviews with the students. The research data has been analysed in SPSS programme. Such statistical methods as standart variation, and variant analysis have been applied. Besides, the qualitative analysis method has been used. The research has concluded from the findings that student's sex is not efficient in the formation of attitude towards history lesson. According to this result, one might think that as the experiences connected with history lesson increase, there is no change in their attitudes towards the lesson. It has been concluded that the familie's socio-economic conditions aren't influential in the formation of attitudes towards History lesson. It has been understood that students with high level of attitude towards History lesson choose Social Studies and Turkish-Maths classes. The research concluded that individual differences, teacher, teaching methods and techniques are effective in the formation of attitude towards History lesson.