Kıbrıs sorununun Türk milliyetçiliği fikrinin oluşumuna ve sürdürülmesine etkisi
The Impact of the Cyprus question on the formation and continuation of the Turkish nationalist thought
- Tez No: 144059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Stratejik Önem, Kıbrıs, Ulusal Güvenlik iv, Turkish Nationalism, Strategic Importance, Cyprus, National Interest m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET KIBRIS SORUNUNUN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ FİKRİNİN OLUŞUMUNA VE SÜRDÜRÜLMESİNE ETKİSİ Varlı, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Muhittin ATAMAN Bu çalışmada temel olarak, uzun yıllardır sürmekte olan ve Türkiye'nin batıyla entegrasyonunun önemli sacayağım oluşturan Kıbrıs sorununun, Türk milliyetçiliği fikrinin oluşumuna ve sürdürülmesi etkisi araştırılmıştır. Çünkü bu etkide Türk siyasal ve toplumsal yaşamının son elli yıllık kesitiyle ilgili önemli ipuçları yakalamak mümkündür. Türkiye'nin güneyinde Anadolu'nun güvenliği için stratejik önemdeki bir ada olmasının ötesinde milliyetçi zihin algılaması açısından simgesel bir anlama sahip bulunan Kıbrıs, milliyetçi algılamaya kendi sorunsalından öte kimi kıyaslar ve tekabüliyetler açısından girmektedir. Bu haliyle de milliyetçiliğin temel ideolojik kalıplarınm yeniden üretimi açsından önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Sağ ve sol versiyonlanyla Türk milliyetçiliğinin temel gündemini oluşturan Kıbrıs, yeni dünya düzeni koşullarında artık politik olarak anlamsızlaştığı iddia edilen sağ-sol ayrımının Türkiye bağlamında nasıl olup da milliyetçilik içinde ve milliyetçilik lehine eritildiğinin önemli bir göstergesi olmaktadır. Bugün için milliyetçilerin, statükocu çevrelerin değişim karşıtlarının sığındıkları yegane direnç noktası olması açısından siyasal yaşamda önemli bir yer tutmaktadır. Bizim“Kıbrıs diye bir sorunumuz yoktur”dan, üzerinde bir tek Müslüman Türk yaşamasa dahi“Türkiye'nin bir Kıbrıs meselesi olmak zorundadır”a evrilen süreç içinde siyasal yaşamın geçirdiği dönüşümleri okumak, diğer milli dava paradigmalarını anlamamızı sağlamaktadır. Siyasal yaşamın her karesine sirayet eden milliyetçi paradigmanın günümüz Türkiye'sinde yol açtığı tahribatların canlı bir örneğini teşkil eden Kıbrıs'ı farklı anlamlarıyla kodlamış bulunan Türk milliyetçiliği bu sorunu beslerken aynı zamanda kendisi de bu sorundan beslenmektedir. Bu karşılıklı etkileşim sarmal bir ilişkiye dönüşürken Türk siyasal ve toplumsal yaşamında derin bir ayrışmaya yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF THE CYPRUS QUESTION ON THE FORMATION AND CONTINUATION OF THE TURKISH NATIONALIST THOUGHT Varlı, Ibrahim Master's Degree, Department of Public Administration Supervisor: Muhittin ATAMAN In this study, the impact of the long-time Cyprus question, which has a great influence on Turkish relationship with the Western world, on the formation and continuation of Turkish nationalist thought is analyzed. With this impact, it is allowed us to see significant hints regarding the last fifty year of Turkish political and social life. Located at the south of Turkey, Cyprus has a symbolic meaning in terms of nationalist discourse beyond having a strategic value for the security of Anatolia. It has been contributing to the Turkish nationalist discourse not only with its political dimension but also with some comparisons and. It served in the recreation of basic nationalist ideological frameworks. Cyprus constitutes the basic agenda of both rightist and leftist Turkish nationalists. It demonstrated that the left-right division, softened during the post-Cold War era, is melted within nationalist discourse. Today, Cyprus occupy a significant place in political life with which nationalists and status quo groups connected. Reading transformations of political life in a process of change from“there is no Cyprus question for us”into“Turkey has to have a Cyprus question, even there no Muslim living on the island”allows us to understand other national cause paradigms. Cyprus constitutes a major example of the destruction of the nationalist paradigm that distorted Turkish political life. Turkish nationalism not only affects the Cyprus question, but it is influenced and fed by it. This mutual interaction is converted into a spiral relationship and instigated a deep friction in Turkish political and social life.