Sınıf yönetiminde öğretmenlerin kendi problem çözme becerileri ve öfke tarzları arasındaki ilişki
Relationship between teachers' own problem solving abilities and anger styles in classroom management
  1. Tez No: 144142
  2. Yazar: SEFER YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CANAN ÇETİNKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Solving, Anger IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET SINIF YÖNETİMİNDE ÖĞRETMENLERİN KENDİ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE ÖFKE TARZLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Sefer YERLİKAYA Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. A.Canan ÇETİNKANAT OCAK 2004, XVI + 136 Sayfa Bu araştırmanın amacı, Bolu İli'nde sınıf yönetiminde öğretmenlerin kendi problem çözme becerileri ve öfke tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın çalışma evreni, 2002-2003 eğitim-öğretim döneminde Bolu ili merkez ilçesindeki tüm ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerdir. Evrende bulunan öğretmenlerin toplamı 508 kişidir. Evrendeki bütün öğretmenlere ulaşmak mümkün olduğundan evren üzerinde çalışılmıştır. Verilerin toplanmasından sonra, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t- testi, tek yönlü varyans analizi“SPSS for Windows”paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Öfke duygusu ve ifadesini“sürekli öfke”,“öfke-içe”,“öfke-dışa”ve“öfke-kontrol”olarak belirtilen dört boyutta incelenmiştir. Öğretmenlerin görüşlerine bakıldığında kendilerini problem çözme ve öfkelerini kontrol etme de yeterli görmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS' OWN PROBLEM SOLVING ABILITIES AND ANGER STYLES IN CLASSROOM MENAGEMENT Yerli kaya, Sefer MA THESIS Department Of Educational Sciences Advisor: Assoc.Prof. Dr. A. Canan ÇETİNKANAT January-2004, XVI + 136 Pages The aim of this study is to define the relationship between teachers' problem solving abilities and their anger styles, and to make some suggestions. The population of this study is consisted of all high school teachers, who works in 2002-2003 education year in Bolu. The total population of participants is 508. The questionnaire, which was developed by the researcher, was applied to the 508 teachers in 14 schools in Bolu city center. After collecting data, frequency, arithmetic mean, t-test, one-way analysis of variance were applied by using SPSS for windows packet programme.“The state trait anger scale”is consisted of four dimensions. These are continuous anger, anger-in, anger-out, and anger control.According to the opinions of teachers, they find themselves effective at problem solving and anger management. A significant difference of.050 levels was not found related to problem solving and anger dimensions. In problem solving and anger dimensions, there weren't any significant difference between gender, job experience, marital status, and branches.